eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mecsetbe látogatott Barack Obama, bírálva a muzulmánellenes kirohanásokat

Az iszlám vallás elleni támadás egyben támadás az összes hit ellen - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán, amikor hivatalba lépése óta először ellátogatott egy amerikai mecsetbe.

A Fehér Ház szerint az elnök a látogatással ellensúlyozni akarta Donald Trump és az elnökjelöltségért kampányoló más republikánus politikusok muzulmánellenes kirohanásait, amelyekkel egyes amerikaiak félelmére játszanak rá.

Az amerikai muszlim vezetők régóta szorgalmazták az elnök megszólalását, s Obama most megnyugtató beszédet mondott: az iszlámot gyökereiben is amerikai vallásnak nevezte. "Az iszlám mindig is Amerika része volt" - mondta a Baltimore közelében lévő mecsetnél. Az elnök hosszan méltatta az amerikai muszlimok történetét, eredményeiket, felidézte muszlim vallású kiscserkészek, katonák, édesanyák történetét.

Bírálóiról azt mondta, hogy megsértik a vallásszabadságot, amely pedig - mint fogalmazott - az amerikai nemzet egyik féltve őrzött értéke. "Amikor bármely vallási csoportot célba vesznek, mindannyiunk felelőssége, hogy felszólaljunk ellene" - tette hozzá.

"Vannak hangok, amelyek folyvást azt követelik, hogy válasszatok az identitásaitok között. Ne higgyetek nekik. Nektek itt van a helyetek. Pont itt. S éppen ott vagytok, ahová tartoztok. Ti is Amerika részei vagytok" - fogalmazott ékesszólóan az elnök. Hangját kicsit megemelte, amikor a fiatal muszlimokhoz fordult: "Ti nem muszlimok vagy amerikaiak vagytok, hanem muszlimok és amerikaiak. És ne váljatok cinikussá!". Beszédét többször is taps szakította meg. "Meg kell értenünk, hogy ha egy hitet támadnak, az támadás valamennyi hit ellen - állapította meg Obama.

A Fehér Ház lakója az elmúlt hónapokban ugyan többször állást foglalt az Egyesült Államokban elharapódzó muszlimellenes retorika ellen, de szerdai látogatása a leghosszabban kifejtett és legközvetlenebb hangvételű megnyilatkozása volt ebben az ügyben.

Az első kommentárok - amelyek már pár nappal ezelőtt, vizitjének bejelentésekor megjelentek - kiemelik, hogy az elnök különösen fontosnak tartja megszólalni hitbéli, vallási kérdésekben, kivált a mostani választási kampány idején, amikor a hitbéli meggyőződés is gyakran válik kampánytémává.

Csütörtökön, az Egyesült Államokban hagyományos Országos Imareggelin Obama - a Fehér Ház előzetes jelzései szerint - a keresztény, elsősorban az evangéliumi keresztény hívők vezetőinek fejti ki majd gondolatait.

A keresztény hitű Obama külföldi útjain már járt mecsetben, például Kairóban, Jakartában és Kuala Lumpurban, de az Egyesült Államokon belül ez az első ilyen látogatása azóta, hogy 2009-ben elnök lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×