Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Macedónia és Bulgária is részt vesz a rendkívüli V4-es csúcson

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gjorge Ivanov macedón államfő és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is részt vesz a visegrádi négyek (V4) kormányfőinek rendkívüli találkozóján február 15-án Prágában - közölte Martin Ayrer, a cseh kormány szóvivője szerdán Prágában.

"A V4-es rendkívüli csúcstalálkozóra meghívtam Bulgária és Macedónia vezetőit is. Fontosnak tartom, hogy ezen országok képviselői is részt vegyenek a V4-ek közös vitájában a határőrizet megerősítéséről az illegális migrációval összefüggésben" - idézte Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kijelentését a szóvivő. A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - vezetői várhatóan megvitatják a schengeni határok védelmének megerősítésével kapcsolatos kérdéseket, illetve tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításának a lehetőségéről Bulgária és Macedónia déli határain.

A csúcstalálkozón megemlékeznek a visegrádi csoport megalakulásának 25. évfordulójáról is.

Sobotka már korábban közölte, amennyiben az Európai Tanács februári üléséig nem fog működni a török-görög határ védelme, a visegrádi országok egy B-tervvel állnak elő, amely megerősítené Macedónia és Bulgária határainak védelmét. Az EU csúcstalálkozójára a V4-ek kormányfői találkozója után három nappal kerül sor.

"Amennyiben az intézkedéseket (Törökország, Görögország, EU) nem sikerülne megvalósítani, akkor a helyzet megoldásának egyik lehetőségét a Bulgária, Macedónia és Görögország közötti határvédelem megerősítésében látom. A határőrizet megerősítéséhez ezeknek az országoknak a V4-ek és az EU többi tagállama is tevékeny segítséget nyújthatna" - mondta szerdán Bohuslav Sobotka.

A négy visegrádi ország vezetői - Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő - legutóbb december elején Prágában találkoztak. Egyetértettek egyebek között abban, hogy elfogadhatatlan számukra bármiféle "minischengeni övezet" kialakítása.

A V4-ek soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be, így a közös tanácskozásokat is Prága kezdeményezi.