eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leállították a csehszlovák kommunista miniszterelnök elleni büntetőeljárást

Leállították a Lubomír Strougal volt csehszlovák kommunista miniszterelnök és belügyminiszter elleni büntetőeljárást, akit az ügyészség szerint felelősség terhel azért, hogy a hatvanas évek első felében emberek haltak meg, amikor megpróbálták átlépni a Csehszlovákia nyugati határain kiépített vasfüggönyt - közölte a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal szerdán Prágában.

A bíróság szerint az ügy időközben elévült, és azért már senki nem vonható felelősségre - mondta Jan Srb, a hivatal szóvivője újságíróknak Prágában.

Strougalt azzal gyanúsították, hogy bűncselekményt követett el, amikor belügyminiszterként (1961-1965) nem akadályozta meg, hogy a nyugati határokon felállított drótkadályokba nagyfeszültségű áramot vezessenek. A néhány éve elindított büntetőeljárásban azonban konkrét vádemelésre már nem került sor, mert a vizsgálóbizottság megállapította, hogy az ügy már 1994-ben elévült.

A csehszlovák kommunista rendszer 1951-ben kezdte meg a vasfüggöny kiépítését kerítések felállításával. 1952 és 1957 között a két kerítés közötti területet aláaknázták, és a drótokba fokozatosan nagyfeszültségű áramot vezettek. A nagyfeszültségű áramot a drótkerítésekből véglegesen a múlt század hatvanas éveinek közepén távolították el.

A Totalitarista Rendszereket Vizsgáló Intézet kimutatása szerint a csehszlovák vasfüggönynek 1948 és 1989 között több mint 300 áldozata volt. A határőrök 143 személyt lőttek agyon, míg a nagyfeszültségű áramnak majdnem száz áldozata volt. Az aknák felrobbanása következtében ketten vesztették életüket. A kommunista rendszer idején a tiltott határátlépés bűncselekménynek minősült.

Az 1924-es születésű Lubomír Strougal az egykori csehszlovák kommunista rendszer egyik prominens egyénisége volt. Bár eredetileg támogatta az Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkár nevével fémjelzett, majd a Varsói Szerződés által 1968 augusztusában eltiport reformfolyamatot, 1970-ben mégis elvállalta a kormányfői posztot, amelyről 1988-ban mondott le. Politikai karrierjében mindvégig a csehszlovák kommunista párt mérsékelten reformpárti szárnyához tartozott.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×