Meglepetések az amerikai előválasztáson

Infostart
2016. február 2. 10:14
Ted Cruz okozta a legnagyobb meglepetést az amerikai előválasztáson - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Frank Tibor. Az ELTE Amerikanisztikai Tanészékének egyetemi tanára hangsúlyozta, hogy Cruz különösen a hagyományos keresztény iowai nagyközönség szemében nyertes, de egyáltalán nem biztos, hogy más államokban ugyanilyen jól szerepel majd.

"Az iowai előválasztás nagy meglepetése Ted Cruz, aki nem annyira a média terméke, hanem sokkal inkább a személyes meggyőzés embere. Cruz mindenütt megjelent Iowa államban és személyes kampányolásával igyekezett híveket szerezni, miközben Donald Trump nem vett részt még a Fox News előzetes televíziós vitájában sem" - értékelte az eredményeket az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Frank Tibor.

Az ELTE Amerikanisztikai Tanészékének egyetemi tanára hozzátette, hogy Ted Cruz különösen a hagyományos keresztény iowai nagyközönség szemében nyertes, tehát egyáltalán nem biztos, hogy más államokban - például a következő, New Hampshire-i megmérettetésen - ugyanilyen eredmény születik majd.

"Mégis világos, hogy az abortusz-ellenes állásfoglalásával, az azonos neműek házasságával szembeni fellépésével és más keresztény álláspontokkal Cruz nyerőbb - legalábbis Iowában -, mint a többi republikánus jelölt. Azt gondolom, hogy a republikánusoknál nincs igazán komoly jelölt Ted Cruzon kívül" - vélekedett a szakértő.

Frank Tibor arra is kitért, hogy alapvetően különbözik Bernie Sanders és Hillary Clinton kampányfinanszírozási technikája.

"Itt a nagy pénz és a kis pénz közötti filozófiai különbség működik. Ez nagyon nyerő lehet olyanok szemében, akik nem szeretik a washingtoni gigantomán költekezést és azt, hogy az emberek belső ismeretségek alapján választják ki egymást vagy a jelöltjeiket. Sanders a kis lépések embere, 27 dolláros kampánytámogatási átlagösszegekkel sikerült olyan jelentős összegre szert tennie, amellyel már a választási küzdelemben komoly esélyekre számíthat" - mutatott rá az ELTE Amerikanisztikai Tanészékének egyetemi tanára.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást