Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hillary Clinton megnyerte az iowai jelölőgyűlést az első részeredmények szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az első eredmények szerint Hillary Clinton a voksok 56 százalékával megnyerte a demokraták jelölőgyűlését Iowában, a republikánusoknál viszont olyan szoros a verseny, hogy egyelőre még részeredményt sem tudnak hirdetni.

A republikánus táborban egyelőre nem tudni, hogy beigazolódnak-e az előrejelzések. Nem Donald Trump vezet, hanem nagy ellenlábasa, Ted Cruz texasi szenátor. A Trump-házaspár Des Moines-ban, a Sheraton szállóban várja az eredményeket, Trump nem hajlandó kommentálni a számára pillanatnyilag nem kedvezőnek tűnő fejleményeket.

Nagy az öröm viszont Hillary Clinton kampányközpontjában. Vetélytársa, Bernie Sanders elismerte, hogy Iowában nem ő nyerte el a demokrata voksok többségét, de elégedetten nyilatkozott. "Büszkék vagyunk erdményeinkre, főként azért, mert pozitív kampányt folytattunk" - fogalmazott az első részeredmények megjelenésének perceiben Sanders, aki ugyan lemaradt Hillary Clinton mögött, de több mint 42 százalékos támogatottságát az elemzők jelzésértékűnek tekintik.

Rég nem látott ekkora tömeget az iowai választásokat figyelő elemzők hada: rengetegen mentek el voksolni, nagyon sok olyan fiatal jelent meg, akik most szavaztak életükben először. Helyi idő szerint este nyolcig hosszú, tömött sorokban álltak a jelölőgyűlések számára kijelölt helyiségek előtt az iowaiak, mindenütt óriási volt a nyüzsgés és az izgalom is. A választás előtti pillanatokban celebek is feltűntek, köztük Jamie Lee Curtis színésznő és Demi Lovato énekesnő Hillary Clinton mellett, Susan Sarandon pedig Bernie Sandersnek szurkolt a tömegben.