eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csökkent a menedékkérők száma Ausztriában

Januárban hétezer menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, kétezerrel kevesebbet, mint decemberben - közölte az osztrák belügyminisztérium kedden előzetes számokra hivatkozva.

A januári adatok azonban még így is nagyobbak, mint amelyeket a korábbi évek hasonló időszakában mértek: 2015 januárjában 4100, egy évvel korábban 1500, 2010-ben pedig 800 kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz.

Tavaly a legtöbb kérelmet, több mint 12 ezret októberben, a legkevesebbet, csaknem háromezret márciusban nyújtották be Ausztriában. 2015-ben összesen kilencvenezer menekültkérelmet adtak be, leginkább szíriaiak, afganisztániak és irakiak.

A Der Standard című osztrák napilap közlése szerint hosszú évek tapasztalatai alapján a menekültek 60 százaléka hagyja el önként az országot, tavaly ötezren távoztak így, 3300 embert pedig kitoloncoltak. Januárban leginkább irakiak, irániak és afgánok utaztak haza, a szakértők szerint ugyan ők jó eséllyel kapják meg a menekültstátuszt, azonban a kérelem elbírálásnak ideje túl hosszú számukra. Tavaly Ausztriából 32 repülőjáratot indított a belügyminisztérium a kiutasított menekültek utaztatására.

A hivatalába múlt héten beiktatott védelmi miniszter, Hans-Peter Doskozil korábban megerősítette, hogy a hadsereg további járműveket is rendelkezésre bocsát a kitoloncoláshoz. Legutóbbi közlése szerint bővíteni fogják az osztrák hadsereg állományát is. A tárcavezető mindezt azzal indokolta, hogy 2000 és 2015 között 33 ezerről 21 ezerre csökkent a haderő létszáma, és ez idő alatt az adminisztratív munkát végzők száma is kevesebb lett. Doskozil egyúttal újra akarja gondolni a hadseregben jelenleg érvényben lévő pár százalékos női kvótát is.

Az osztrák statisztikai hivatal (Statistik Austria) által kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint Ausztria lakossága 1,3 százalékkal nőtt a tavaly mért számokhoz képest. A külföldiek aránya 1,3 százalékkal emelkedett, jelenleg az osztrák lakosság 14,6 százaléka, mintegy 1,3 millió ember nem Ausztriában született. Míg tavaly a külföldieknek még 56, addig idén 48 százaléka érkezett uniós országból.

Bécs lakossága 2015-ben 43 ezer fővel nőtt, amely rekordméretű növekedést jelent az utóbbi időkben mért számokhoz képest. Jelenleg 1,84 millióan laknak a fővárosban. A város statisztikai osztályának becslése szerint a menekültek beáramlása miatt történt az eddig még nem tapasztalt növekedés. A migránsok közül jellemzően szíriaiak, afgánok és irakiak költöztek Bécsbe.

A január elsejétől menekültstátusszal rendelkezőknek az integrációs szabályok betartásáról szóló nyilatkozatot kell aláírniuk Vorarlberg tartományban. Az osztrák tartományok közül elsőként itt kötelezik arra a migránsokat, hogy tegyenek eleget a beilleszkedés feltételeinek, különben szociális juttatásoktól eshetnek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×