Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint tízezer kiskorú menekült tűnt el az utóbbi két évben Európában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint tízezer, kísérő nélkül útra kelt kiskorú menekült tűnt el Európában az elmúlt másfél-két évben az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) becslései szerint.

Brian Donald, az Europol egyik tisztségviselője a The Observer című, vasárnaponként megjelenő brit lapnak elmondta, hogy ebbe a számba azok a gyerekek tartoznak bele, akiknek teljesen nyoma veszett, miután regisztrálták őket az európai hatóságok. A kiskorúak fele Olaszországban tűnt el.

A hágai székhelyű szervezet attól tart, hogy közülük többen a szervezett bűnözés áldozataivá válhattak.

"Azonban nyilván nem mindegyikük került bűnözők markába, biztosan vannak olyanok is, akik megtalálták családjukat, csak nem tudunk róla, hogy hol vannak, mit csinálnak, vagy éppen kivel" - bizakodott Donald.

2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló érkezett Európába. A menekültek 27 százaléka gyerek, többségük kísérő nélkül érkezett a kontinensre.

Brian Donald szerint létezik egy kifinomult módszerekkel dolgozó, európai szintű bűnszövetkezet, amely kifejezetten a bevándorlókra utazik. Az Europol tisztségviselője rámutatott, hogy Németországban és Magyarországon több olyan bűnözőt kaptak már el, akik megpróbáltak visszaélni a menekültek helyzetével. Az illegális bevándorlók az emberkereskedők ideális célcsoportjának számítanak - hangsúlyozta Donald.