eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Azonnal rendőröket küldenének a görög-török határra

Hétpontos útitervet javasol a menekültválság megoldására az Európai Parlament liberális frakciója egy 2 ezer fős európai gyorsreagálású erő görög-török határra történő vezénylésével, a Frontex büdzséjének megötszörözésével, a török csomag újratárgyalásával, a hot spotok befogadóközpontokká való alakításával, a dublini rendelet egységes európai menedékjogi eljárással történő felváltásával, a gazdasági bevándorlás legalizálásával és egy európai Marshall terv beindításával a válságövezetben.

Hétpontos tervet tett le az asztalra a menekültválság rendezése céljából pénteken az Európai Parlament liberális frakciója. A parlamenti csoport elnöke, Guy Verhofstadt és Alexander Graf Lambsdorff német liberális képviselő által ismertetett tervet az Európai Tanács február 18-i rendkívüli ülésének figyelmébe ajánlják a jelenlegi, szerintük látványosan csődöt mondott stratégia helyébe.

"Európa szükséghelyzetben van, és Schengen néhány héten belül tetszhalottá válik, ha nem cselekszünk" - figyelmeztetett Guy Verhofstadt. A liberálisok szerint nem lehet bevárni a cselekvéssel a Bizottság által javasolt európai határ- és parti őrség felállítását, ezért azonnal bevethető, ideiglenes eszközhöz kell nyúlni. Az ALDE-frakció az EU működéséről szóló szerződés 78.3 cikkének aktiválásával egy európai gyorsreagálású erő létrehozását sürgeti a külső határok ellenőrzésére, de mindenekelőtt a problematikus görög-török határ azonnali ellenőrzés alá vonására.

A liberális politikusok rámutattak, hogy a mintegy két ezer főből - tagállami és európai szakértőkből, rendőrökből - álló kontingens felállításához és vezényléséhez nem kell külön jogszabályt elfogadni, a Bizottság javaslatára és a Parlament véleményének elfogadása után a Tanács dönthetne egy ilyen lépésről.

A terv értelmében ez a kétezer fős kontingens feladata lenne a migránsok és menekültek regisztrálása, ujjlenyomatvétel, a biztonsági szűrés, és a menekültek és a gazdasági bevándorlók egymástól való elválasztása. A gyorsreagálású erő alakulna át később "európai határőrséggé", ha a tagállamok és az EP elfogadják a jogszabályt.

A liberálisok 600 millió eurót különítenének el a Frontexnek, a jelenlegi keret ötszörösére emelve annak büdzséjét. A hétéves pénzügyi ciklus szerintük jövőre esedékes félidei felülvizsgálata során az európai költségvetés alapos átszabását javasolják, hogy pénzforrások szabaduljanak fel a menekültválság kezelésére. Azt is világossá tették, hogy a közös határ- és parti őrséget elutasító tagállamoknak ki kellene lépniük Schengenből.

Az útiterv kidolgozói a török kormánnyal is újratárgyalnák a szerintük a gyakorlatban egyáltalán nem működő megállapodást annak érdekében, hogy másképp lehessen felhasználni az Ankarának az EU által kilátásba helyezett 3 milliárd eurós pénzügyi támogatást. A 3 milliárdos összegből 1 milliárdot az UNHCR-nek adnának a menekülttáborokban az életkörülmények javítására. A maradék két milliárd eurót pedig közvetlen pénzügyi támogatás formájában a törökországi menekülttáborokban élőknek juttatnák. Miként Verhofstadt rámutatott, a táborlakók a korábbi havi 21 dollár helyett fejenként egy ideje már csak 7 dollárt kapnak megélhetésre, miután a legtöbb tagállam (Ausztria például 100 százalékkal) vészesen csökkentette a hozzájárulását. A két milliárd euróból viszont havi 80 dollárra növekedhetne az apanázsuk fejenként, ami könnyebben maradásra bírhatná őket.

Az ALDE azt is szeretné, ha a menekülttáborokban élők európai humanitárius vízumért és áttelepítésért folyamodhatnának.

Az útiterv része a regisztráló pontok befogadó központokká való kibővítése a frontországokban, amelyek tranzitzónaként működnének mindaddig, amíg a menekültek menedékjogi kérelmét el nem bírálták. Ezek nem görög, vagy olasz, hanem európai befogadó központok lennének, ahol kezdetben a gyorsreagálású erő, később pedig a határőrség és az EASO (menekültügyi támogató iroda) végezné az ideérkezők regisztrációját, az ujjlenyomatvételt, a biztonsági vizsgálatot. Ha mindez megtörténne, a zöld utat kapó menedékkérőket egy kötelező elosztási rendszer keretében a különböző tagállamokba irányítanák. Ez már részben annak a rendszernek a része, amivel a liberálisok felváltanák a működésképtelenné vált dublini rendeletet. Dublin helyére lényegében egy új, egységes európai menekültügyi eljárás lépne, az EU egészében ugyanolyan feltételeket kínálva a menedékkérőknek. A dokumentum rámutat, hogy egy menedékkérőnek ma sokkal kevesebb esélye van a menedékjog megszerzésére Magyarországon, mint Németországban.

További részletek a BruxInfo cikkében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×