eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Vietnam kitart a marxista-leninista rendszer mellett

A Vietnami Kommunista Párt újraválasztott vezetője világossá tette csütörtökön, hogy országában marad az egypártrendszer, és hangsúlyozta, ez a "kollektív irányítási forma" jobb alternatívát jelent "a demokráciának álcázott tekintélyelvűségnél".

"A központi bizottság a párttal, a néppel és a hadsereggel együtt tovább fogja fejleszteni a marxista-leninista doktrínát és Ho Si Minh (néhai kommunista forradalmár) ideológiáját" - hangsúlyozta a 71 éves Nguyen Phu Trong, akit szerdán, az egy héten át tartó 12. pártkongresszus végén választottak meg ismét a párt főtitkárának és a délkelet-ázsiai országot a következő öt évben kormányzó 19 tagú politikai bizottság vezetőjének.

"A Vietnami Kommunista Párt egypárti uralmat jelent, de mindeközben demokratikus elveink vannak és a vezetők is elszámoltathatóak. A Vietnami Kommunista Párt alapelve az elszámoltathatósággal és egyéni felelősséggel jellemezhető kollektív vezetés, amely soha nem lehet tekintélyelvű. Számos országban, amelyeket nem illő megnevezni, a demokrácia nevében minden döntést egy ember hoz meg. Szóval melyik is a demokratikusabb?" - fogalmazott a pártfőtitkár.

Trong - pártja vaskezű uralmának nyilvánvaló indoklásaként - arról is beszélt, hogy az országnak fegyelemre van szüksége ahhoz, hogy elérje céljait, és egy modern, iparosodott társadalom váljék belőle. Mint hangsúlyozta, "egy ország fegyelem nélkül kaotikus és instabil lenne".

"A demokráciának és a fegyelemnek kéz a kézben kell járnia. Nem lehet kiegyensúlyozatlanság. (...) Nekünk egyensúlyt kell teremtenünk a demokrácia és a jogrend között" - mondta.

Vietnam alkotmánya értelmében a kommunista párt vezeti az országot, a 93 millió állampolgárnak alig van beleszólása a vezetők kiválasztásába.

A vietnami állampárt ötévenként tart kongresszust. A mostani tanácskozáson 1510 küldött vett részt az ország 63 tartományából. A pártnak mintegy 4,5 millió tagja van.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×