eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Menekültcsere-megállapodást kötne a törökökkel Hollandia

Hollandia uniós tagállamok támogatását reméli terve elfogadásához, amely szerint évi néhány százezer menekült befogadásáért cserébe a Görögországba érkező illegális bevándorlók közvetlenül visszaküldhetők lennének Törökországba - írta az EU Observer uniós hírportál csütörtökön.

Minderről Diederik Samsom holland szociáldemokrata Munkapárti (PvDA) politikus beszélt a De Volkskrant című holland napilapban csütörtökön megjelent interjújában.

Véleménye szerint Hollandia fél éves soros uniós elnöksége alatt reális esély van arra, hogy már a tavasz folyamán megállapodás jöjjön létre Törökországgal a migráció legális útjának megteremtése érdekében.

A terv szerint - amelyet Mark Rutte miniszterelnök is támogat - évi 150-250 ezer bevándorlót szétosztanának a programban önként részt vevő uniós tagállamok között.

A terv - amelynek részleteiről már decemberben tárgyalt Mark Rutte, Angela Merkel német kancellár, Stefan Loefven svéd miniszterelnök és Frans Timmermans európai bizottsági alelnök - Diederik Samsom szerint néhány további ország, így Franciaország, Portugália vagy Spanyolország csatlakozásával megvalósítható lesz.

A néhány kelet-európai ország akarata ellenére erőltetett, kötelező érvényű kvótarendszer nem működik. A felvázolt holland terv szerint a vonakodó tagországoknak nem kell részt venniük az új menekültügyi rendszerben, amelyet egyébként az unió központi költségvetéséből támogatnának - hangsúlyozta Diederik Samsom.

A program működésének előfeltétele, hogy az ENSZ elvárásainak megfelelően biztonságos országnak kell tekinteni Törökországot, amely már munkához való jogot biztosított a szíriai menekülteknek és egyre többen vehetnek részt a közoktatásban is - tette hozzá a holland politikus.

Az EU Observer cikkében megjegyzi, hogy Steffen Seibert német kormányszóvivő nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökországnak "nagyobb intenzitással és következetességgel" kellene szembeszállnia a területén működő nemzetközi embercsempész-hálózatokkal.

A cikk azt is megemlíti, hogy egyes elemzők úgy látják, Diederik Samsom balközép Munkapártjának és a miniszterelnök jobbközép liberális pártjának is az az érdeke, hogy minél hamarabb hatékony megoldást találjanak a menekültkrízisre. A holland közvélemény-kutatások ugyanis azt mutatják, hogy egy esetleges előre hozott parlamenti választás esetén Geert Wilders bevándorlásellenes ellenzéki Szabadság Pártja (PVV) komoly kihívója lehet a kormányzó koalíciónak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×