Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Menekültcsere-megállapodást kötne a törökökkel Hollandia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hollandia uniós tagállamok támogatását reméli terve elfogadásához, amely szerint évi néhány százezer menekült befogadásáért cserébe a Görögországba érkező illegális bevándorlók közvetlenül visszaküldhetők lennének Törökországba - írta az EU Observer uniós hírportál csütörtökön.

Minderről Diederik Samsom holland szociáldemokrata Munkapárti (PvDA) politikus beszélt a De Volkskrant című holland napilapban csütörtökön megjelent interjújában.

Véleménye szerint Hollandia fél éves soros uniós elnöksége alatt reális esély van arra, hogy már a tavasz folyamán megállapodás jöjjön létre Törökországgal a migráció legális útjának megteremtése érdekében.

A terv szerint - amelyet Mark Rutte miniszterelnök is támogat - évi 150-250 ezer bevándorlót szétosztanának a programban önként részt vevő uniós tagállamok között.

A terv - amelynek részleteiről már decemberben tárgyalt Mark Rutte, Angela Merkel német kancellár, Stefan Loefven svéd miniszterelnök és Frans Timmermans európai bizottsági alelnök - Diederik Samsom szerint néhány további ország, így Franciaország, Portugália vagy Spanyolország csatlakozásával megvalósítható lesz.

A néhány kelet-európai ország akarata ellenére erőltetett, kötelező érvényű kvótarendszer nem működik. A felvázolt holland terv szerint a vonakodó tagországoknak nem kell részt venniük az új menekültügyi rendszerben, amelyet egyébként az unió központi költségvetéséből támogatnának - hangsúlyozta Diederik Samsom.

A program működésének előfeltétele, hogy az ENSZ elvárásainak megfelelően biztonságos országnak kell tekinteni Törökországot, amely már munkához való jogot biztosított a szíriai menekülteknek és egyre többen vehetnek részt a közoktatásban is - tette hozzá a holland politikus.

Az EU Observer cikkében megjegyzi, hogy Steffen Seibert német kormányszóvivő nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökországnak "nagyobb intenzitással és következetességgel" kellene szembeszállnia a területén működő nemzetközi embercsempész-hálózatokkal.

A cikk azt is megemlíti, hogy egyes elemzők úgy látják, Diederik Samsom balközép Munkapártjának és a miniszterelnök jobbközép liberális pártjának is az az érdeke, hogy minél hamarabb hatékony megoldást találjanak a menekültkrízisre. A holland közvélemény-kutatások ugyanis azt mutatják, hogy egy esetleges előre hozott parlamenti választás esetén Geert Wilders bevándorlásellenes ellenzéki Szabadság Pártja (PVV) komoly kihívója lehet a kormányzó koalíciónak.