A kormánypárti képviselők megfúrták Andrzej Wajda díszpolgárságát

InfoRádió / MTI
2016. január 28. 18:58
Nem támogatták a kormánypárti képviselők az ellenzéki többségű gdanski közgyűlésben, hogy Andrzej Wajda világhírű filmrendező 90. születésnapjára díszpolgári címet kapjon a balti-tengeri kikötővárostól, amelyben több filmjének cselekménye is játszódik.

Az ellenzéki Polgári Platform (PO) uralta önkormányzati képviselőtestület csütörtökön szavazott a díszpolgárrá nyilvánításáról, a Jog és Igazságosság (PiS) párthoz tartozó politikusok azonban tiltakozásul távol maradtak a szavazástól.

A nemzeti konzervatív kormányt támogató PiS-képviselők szerint a díszpolgári cím megadásával a liberális jobbközép PO a politikai háláját mutatja ki azért, amiért a filmművész Bronislaw Komorowskit, a Polgári Platform jelöltjét támogatta az elnökválasztási kampányban és a nemzeti konzervatívok kormányra kerülése óta támogatja a kormányellenes megmozdulásokat.

Pawel Adamowicz, Gdansk ellenzéki pártállású polgármestere azzal indokolta az előterjesztést, hogy a rendezőt erős érzelmi kötelékek fűzik a kikötővároshoz, ahol több filmjének a cselekménye is játszódik, így a Szolidaritás antikommunista szakszervezeti mozgalom megszületéséről szóló Vasemberé vagy a Walesa - A remény című életrajzi filmé.

Andrzej Wajda, aki 2000-ben elnyerte az életműért járó Oscar-díjat, március 6-án ünnepli 90. születésnapját. Gdansk díszpolgári címét a tervek szerint március 12-én adják át neki.