Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Rágalom, hogy Putyin korrupt"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rágalomnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt az amerikai állítást, amely szerint az államfő korrupt és titkos vagyona van.

A BBC hétfői, Panoráma című műsorában annak próbált utánajárni, hogy pontosan mekkora vagyona van Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

"Sztaniszlav Belkovszky orosz újságíró Moszkában úgy becsülte, hogy az államfőnek különböző vagyontárgyakban 40 milliárd dolláros vagyona lehet, így Európa leggazdagabb, illetve a világ egyik leggazdagabb embere. Adam Szubin, az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetője nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, ám úgy látta, hogy Vlagyimir Putyin a barátait és közeli szövetségeseit gazdagítja, és állami eszközökkel ellehetetleníti azokat, akiket nem tart barátainak, tehát korrupt, amivel az Egyesült Államok kormánya már sok-sok éve tisztában van."

"Régóta gyakorolja már azokat a módszereket, amelyekkel leplezni tudja valós vagyonát" - fogalmazott Adam Szubin.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azonban a képzelet szüleményének és színtiszta rágalomnak nevezte az elhangzottakat, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az anyag megjelenése időben egybeesett "bizonyos országokban lefolytatott álbírósági eljárásokkal". A szóvivő feltehetőleg az Alekszandr Litvinyenko londoni halálának ügyében a napokban kiadott brit jelentésre utalt.

A BBC-ben sugárzott film klasszikus példája lehetne a felelőtlen újságírásnak, ha nem lenne benne hivatalos kommentár - fogalmazott Peszkov, majd cáfolta azt is, hogy Vlagyimir Putyinnak lenne egy 57 méteres jachtja, amelyet még 2002-ben ajándékozott neki Roman Abramovics orosz iparmágnás.

Dmitrij Peszkov úgy látta, hogy Egyesült Államok és Oroszország viszonya olyan mélyponton van, hogy azon egy ilyen hazugság tovább nem ronthat.

Hanganyag: Sigmond Árpád