Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Netanjahu: a zsidók újra célpontokká váltak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A zsidók újra célpontokká váltak Európában és a világ más tájain, csak azért, mert zsidók - jelentette ki Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke a holokauszt nemzetközi emléknapjának alkalmából mondott beszédében kedden.

A szerdai emléknap kapcsán az izraeli kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy a holokauszt emlékének megőrzése különösen fontos a feltámadó, olykor erőszakos antiszemitizmus mostani időszakában, mert a megemlékezések által tudatosul, hova is tud vezetni a legrégebbi és legidőtállóbb gyűlölet.

Zsidó közösségek növekvő félelemben élnek világszerte, és a gyűlölet célpontjává válnak zsidók egyenként, ahogy kollektívan is, a zsidó állam képében - mondta Netanjahu. "Izraelt ugyanazokkal a jelzőkkel és szidalmakkal támadják, amelyekkel a zsidó embereket illették az idők kezdete óta".

Hangsúlyozta, hogy iszlamista szélsőségesek belevegyítik a legfelháborítóbb antiszemita gondolatokat vérengző doktrínáikba. "Ezt látjuk Gázában, Rakkában és Teheránban" - mondta. Ugyanakkor nem csak az iszlám szélsőségesek követik el mindezt Európában és a Közel-Keleten, hiszen "köztiszteletben álló nyugati véleményformálók is át lettek itatva a zsidó emberek és a zsidó állam elleni gyűlölettel" - tette hozzá.

Netanjahu szerint miközben a közel-keleti térségben teljes népcsoportok esnek áldozatául iszlamista fegyveresek kegyetlenkedéseinek, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa folyamatosan Izraelt ítéli el. Ráadásul jóval többször, mint Észak-Koreát, Iránt és Szíriát együttvéve - sérelmezte az izraeli miniszterelnök.

"Bizonyos dolgok sosem változnak. De egy dolog megváltozott. A zsidók megváltoztak. Többé már nem hontalan emberek vagyunk, akik szüntelenül biztonságos menedéket keresünk" - mondta. "Ma már független és szuverén emberek vagyunk a saját hazánkban. Ma fel tudunk szólalni a gyűlölködő hangok, és azok ellen, akik pusztulásunkat akarják. Ma meg tudjuk védeni magunkat és a szabadságunkat" - hangsúlyozta Netanjahu.

"De hol van Európa? Hol van a civilizáció többi része?" - tette fel a kérdést.

Mint fogalmazott, Iránnak és az olyan mozgalmaknak, mint az Iszlám Állam és a Hamász az a nyílt célja, hogy újabb holokausztot kövessenek el, de ezt Izrael nem fogja hagyni. "Azonban Európának és a világ többi részének velünk együtt kell fellépnie. Nem a mi érdekünkben, a sajátjukban" - zárta mondandóját Netanjahu.