eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Eichmann kegyelmi kérvényére bukkantak Izraelben

Az izraeli elnöki hivatalban rábukkantak és szerdán bemutatták a nyilvánosságnak Adolf Eichmann, a harmadik birodalom hóhérjának nevezett náci vezető kézzel írt kegyelmi kérvényét, amelyet két nappal az előtt írt, hogy 1962 májusában jeruzsálemi tárgyalása nyomán felakasztották.

Jichák Ben Cví akkori államfőnek írt levelében Eichmann a második világháborúban több mint hatmillió zsidó megöléséért felelős vezetők "puszta eszközének" nevezte magát.

"Nem egy felelős vezető voltam, és mint ilyen, nem érzem bűnösnek magam" - írta Eichmann, aki azt kérte Ben Cví államfőtől, hogy "éljen kegyelemi jogával, és rendelje el, hogy ne hajtsák végre a halálos ítéletet".

A levelet két nappal 1962. május 31-i felakasztása előtt írta golyóstollal. A dokumentum szerdai közzététele egybeesik a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjával.

Reuven Rivlin izraeli államfő szóvivője elmondta, hogy bár a kegyelmi kérvény köztudott volt Eichmann jeruzsálemi tárgyalása óta, csak a minap találtak rá az elnöki hivatal archívumának digitalizálása során.

Rivlin az emléknap szerdai ünnepségén közölte, azt szeretné, hogy a dokumentumot a Jad Vasem holokauszt emlékközpontban állítanák ki.

Adolf Eichmann a zsidókérdés "végső megoldásának" felelőse volt, 1942-től ő is szervezte és irányította a megszállt országokban élő zsidók koncentrációs táborokba hurcolását. Jelentős része volt a magyar zsidók elhurcolásában is. Õt nevezték a harmadik birodalom fő hóhérjának. A II. világháború után Argentínába szökött.

Lakóhelyét az izraeli titkosszolgálat, a Moszad nyomozta ki: Buenos Aires egyik külvárosában élt Ricardo Klement álnéven.

A Moszad emberei több héten át figyelték, követték. 1960-ban a Moszad egyik kommandója elrabolta és Izraelbe szállította őt, ahol halálra ítélték, majd kivégezték. Hamvait a tengerbe szórták.

Õ az egyedüli személy, akit Izrael Állam 1948-as megalakulása óta kivégeztek az országban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×