eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Valami csúzlik Dániában

A dán parlament kedden szavaz a menekültjogi törvény módosításáról. A változtatás bevallott célja, hogy elriassza a menekülteket attól, hogy menekültstátusért folyamodjanak, és egy jele annak, hogy a skandináv országok már nem olyan befogadók a menekültekkel szemben, mint kezdetben voltak.

A terv olyan elemeket is tartalmaz, amelyek szerint a hatóságoknak joguk van elvenni a menekültektől nagyobb értékeiket, vagy hogy a menekülteknek fizetniük kell a fogadóközpontban való tartózkodásért. Hazai és nemzetközi jogvédő szervezetek tiltakoznak a módosítás ellen.

A reform értelmében a rendőrség átkutathatja a menekültek csomagjait, és elkobozhatná tőlük a 10 ezer koronát (1340 euró) meghaladó készpénzt, illetve az ennél nagyobb értékű tárgyakat, kivéve azokat, amelyekhez érzelmek kötődnek, például a jegygyűrűt. A hét hónapja hatalomra került, kisebbségben kormányzó jobbközép kormány eredetileg 3000 koronában akarta megszabni ezt a küszöböt, de a baloldali ellenzékkel való egyeztetés eredményeképpen ezt felemelte. A külföldi sajtó egy része ahhoz hasonlította az intézkedést, mint amikor a náci Németországban elkobozták a zsidók vagyonát. A kormánynak azonban az a véleménye, hogy aki segítséget kér az országban, az járuljon hozzá ahhoz.

A kormányt kívülről támogató, bevándorlásellenes Dán Néppárt messzebb menne a menekültek elriasztásában.

"Mi azt mondjuk, hogy ha Európába akarsz jönni, akkor Dániát kerüld el!" - jelentette ki Martin Henriksen, a párt szóvivője.

Svájc már az 1990-es években bevezette azt az intézkedést, hogy a menedékkérőktől elveszik az 1000 franknál (kicsit több mint 900 euró) nagyobb összeget, de az értéktárgyakat nem.

Azoknak a menekülteknek, akik általában véve az erőszak elől menekülnek, és nem olyan fenyegetés elől, amely kifejezetten személyük ellen irányul, a módosítás értelmében ezentúl három évet kellene várniuk arra, hogy kérhessék a családegyesítés lehetőségét, vagyis hogy családtagjaik utánuk jöhessenek Dániába. Ennek a kérelemnek az elbírálása több évig is eltarthatna. A kérelmezőknek maguknak kellene állniuk családjuk utazásának költségét. Jogvédők szerint ez a hároméves várakozási idő ellentmond több olyan nemzetközi egyezménynek, amelyet Dánia is ratifikált: az Emberi Jogok Európai Konvenciójának, a Gyerekjogok Nemzetközi Konvenciójának és a menekültstátusra vonatkozó ENSZ-konvenciónak. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet figyelmeztetett, hogy ennek az intézkedésnek katasztrofális következményei lehetnek a családokra nézve.

Tavaly Dániában mintegy 21 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, amire még soha nem volt példa. Becslések szerint 2016-ra ez a szám 25 ezerre emelkedhet. Az európai uniós tagállamok között Dánia vezeti a sort az egy lakosra jutó menekültek számában.

A tervezetet valószínűleg megszavazza a parlament, mert a fő ellenzéki pártnak, a balközép szociáldemokraták legtöbb képviselője is támogatta azt eddig.

A Berlingske című lap által frissen készített felmérés szerint a megkérdezett dánok 70 százaléka tartja a legfontosabb kérdésnek a menekültügyet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×