eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szijjártó: Mongólia segíthet az együttműködésben Oroszországgal

Mongólia segíthet Európának az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés kialakításában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak kedden Ulánbátorban, miután mongol kollégájával tárgyalt.

Szijjártó Péter a Lundeg Pürevszürennel tartott megbeszélésről tájékoztatva kifejtette: alapvetően nemzetközi politikai kérdésekről volt szó, és már régóta ismert az a magyar álláspont, hogy Európa nagyon sokat fog veszíteni hosszú távon azzal, ha továbbra sem képes egy pragmatikus együttműködést újra kiépíteni Oroszországgal. Ebben pedig Mongólia sokat segíthet - vélekedett.

Hangsúlyozta: Európának egyértelműen az az érdeke, hogy létrejöjjön az együttműködés az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió között. Ha ez nem történik meg, akkor a világgazdasági versenyben az EU és Oroszország is rendkívüli módon lemarad - mutatott rá.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok egyre aktívabban szervezi regionális és interregionális együttműködését, és láthatóan Kína is építi azt a gazdasági együttműködési rendszert, amelyben egyértelműen övé a vezető szerep. Emellett az arab országoknak is egyre fontosabb a regionális kitekintés - tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte: ebben a globális versenyben Európa és Oroszország - döntően azért, mert az egymás közti konfliktussal van elfoglalva - lemaradt, és ha ez így folytatódik, akkor hosszú távon is komoly károkat szenved emiatt.

Úgy vélte, az EU-nak az lenne az érdeke, hogy Oroszországgal és az Eurázsiai Gazdasági Unióval szoros együttműködést alakítson ki. Az a korábbi koncepció, amely egy Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó szabadkereskedelmi övezetet tűzött ki célként, sosem volt olyan fontos, mint most - mondta. Kiemelte: az Egyesült Államok, Kína és az arab országok nagyon aktívak lettek a világgazdaságban, ezért Európának és Oroszországnak "mindenképpen össze kellene zárnia" és együtt kell működnie.

Ez a jelenlegi világpolitikai körülmények miatt, vagyis az ukrajnai helyzet miatt egyáltalán nem egyszerű - vélekedett.

Mint mondta, Mongólia partnerségi megállapodást kötött az EU-val és partnerségről tárgyal az Eurázsiai Gazdasági Unióval is, ráadásul az ország lesz a júliusi Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) házigazdája.

Ezért a tárcavezető arra kérte mongol kollégáját, hogy országa lépjen fel egyfajta közvetítőként az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között, hiszen Mongóliának is érdeke, hogy ez a két integráció szorosan együttműködhessen. Meg kell próbálni elérni, hogy az ASEM-csúcson áttörés legyen az európai-orosz viszonyban - magyarázta.

Felidézte: július 31-ig hatályosak jelenleg az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, és "végre be kellene látni, hogy ezek a szankciók nem visznek közelebb az ukrajnai válság megoldásához, viszont rendkívüli károkat okoznak nemcsak az orosz, hanem az európai gazdaságoknak is". A minszki megállapodások teljes körű betartása fontos, de be kell látni, hogy a szankciók ebben nem nyújtanak segítséget - mondta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×