Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Görög sajtóvisszhang az európai uniós fenyegetésekre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Félelemmel vegyes felháborodással reagált kedden a görög sajtó és a kormány azokra az európai uniós fenyegetésekre, miszerint kizárják Athént a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetből, amennyiben nem védi meg jobban Törökországgal közös tengeri határát.

"Sárga lapot adtak nekünk (az EU belügyminiszterei)" - ezt a címet adta kedden az Eleftherosz Tiposz című görög konzervatív újság az uniós tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek előző napi amszterdami üléséről beszámoló cikkének. A lap szerint Görögországot az elszigetelődés veszélye fenyegeti, amennyiben lezárják északi határát a migránsok előtt. "Karanténba akarnak zárni minket" - írta honlapján az újság, amely attól tart, hogy Görögországban migránsok tízezrei szorulhatnak csapdába.

A Kathimerini című másik konzervatív görög lap "Az utolsó esély a hot spotoknak" című keddi írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy február közepéig az összes regisztrációs-menedékkérő központnak el kell készülnie a görög szigeteken. Mindazonáltal az Európai Unió is késlekedik az ígért segítséggel, amire figyelmeztette uniós kollégáit a görög bevándorlásügyi miniszterhelyettes is. A hot spotokhoz személyzet és pénz is hiányzik még, a Törökországból érkező menekültáradat pedig mindeközben nem hagy alább - húzta alá az újság.

A politikai közép hagyományos lapja, a To Vima honlapján arról írt, hogy Athén benyomása szerint az Európai Unió tanácstalansága miatt most bűnbankot keresnek, és ez jelenleg Görögország.

Számos görög hírportálon hangsúlyozták eközben azt, amit maga az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) is elismer, vagyis hogy a tengeri határokat nem lehet ellenőrizni. A Frontex pillanatnyilag nem ismeri annak módját, miként lehetne a menekülteket a nemzetközi jog megsértése nélkül visszatartani attól, hogy Görögországba menjenek - mutattak rá a híroldalak. Ewa Moncure, az ügynökség szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjújában ugyanerről beszélt.

A görög külügyminisztérium már vasárnap este úgy foglalt állást, hogy akik a menedéket keresők Törökországba történő illegális visszatoloncolását követelik, azok legyenek tisztességesek, és mondják meg ezt nyíltan. "Minden más politikai megalkuvás" - olvasható a görög külügyminiszter-helyettes nyilatkozatában.