Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A menedékkérőknek Hollandiában is hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A menedékkérőknek Hollandiában is hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez, a helyi hatóságok az utóbbi három évben nagyjából 500 ezer eurót szedtek be az érintettektől - írta kedden a Politico című brüsszeli hírportál a holland bevándorlási hivatal jelentésére hivatkozva.

A helyi törvények értelmében a menedékkérőknek abban az esetben kell hozzájárulniuk a költségekhez, amennyiben egy személy vagyontárgyainak értéke meghaladja az 5895 eurót vagy egy családé a 11 790 eurót. Vannak kivételek: a számítógépeket, a mobiltelefonokat és a jegygyűrűket például nem számolják bele ebbe az összegbe.

A Dániában, Svájcban, valamint két német tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben elfogadott hasonló szabályozást számos bírálat érte Európa-szerte, azok megalkotói azonban jóval alacsonyabb értéknél húzták meg a határt, mint Hollandiában.

Klaas Dijkhoff, Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára hangsúlyozta, országában nem kívánják követni ezt a példát és elkobozni a kisebb összegeket. "Ez nem olyasmi, amit ki kellene erőszakolnunk. Másképp intéztük ezt el" - mondta az illetékes.

A Politico.eu arról számolt be, hogy az 500 ezer eurós összeg nagy részét a munkát vállaló menekültek fizették be Hollandiában. A szabályok értelmében a dolgozó menekülteknek a jövedelmük 75 százalékát kell befizetnünk.

A cikk szerint a hozzájárulásról szóló jogszabály nem vonatkozik azokra, akiket átmeneti befogadóközpontokban helyeztek el. Az országba való belépésük után hat hónappal a menedékkérők jogosulttá válnak évi 24 hétben munkát vállalni.

A tavalyi évben több mint 47 ezer menekült érkezett Hollandiában, közel kétszer annyi, mint 2014-ben.

A svájci hatóságok arra kötelezik a menedékkérőket az országba történő beutazáskor, hogy adják le az ezer frank (909 euró) feletti értékeiket, hozzájárulva ezzel tartózkodásuk költségeihez. Dániában a 10 ezer koronánál (1340 eurónál) nagyobb értékű ékszereket és egyéb személyes értéktárgyakat koboznák el a menekültektől.