Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A brazil hadsereget is bevetik a veszélyes szúnyog ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brazília 220 ezer katonát mozgósít az egyiptomi csípőszúnyog elleni küzdelemre, amely más kórokozók mellett a Zika vírust is terjeszti, ám az ország vesztésre áll a vérszívó rovar elleni csatában - idézték kedden helyi lapok Marcelo Castro brazil egészségügyi minisztert.

Castro a Rio de Janeiró-i O Globo című lapnak elmondta, hogy a katonák házról házra járva vesznek majd részt a szúnyogirtásban. Kitért rá, hogy a brazil kormány emellett 400 ezer szociális juttatásban részesülő nőt lát el szúnyogriasztóval.

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett Zika vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. 2014-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat.

Az egészségügyi tárca vezetője a vezető brazil lapok szerint úgy fogalmazott, hogy hazáját "súlyos vereség" fenyegeti a Brazíliában három évtizede megjelent Aedes aegypti elleni csatában, amelyet a Zika mellett a dengue-kór, a chikungunya és a sárláz terjesztéséért tartanak felelősnek.

Kedden, tíz nappal a karnevál kezdete előtt szúnyogirtást tartottak a riói Sambadrome-ban, a szambaiskolák felvonulásának emblematikus helyszínén. Augusztusban ott rendezik majd meg az olimpiai játékok íjászversenyeit is.

A kormány azt ígéri, hogy a világ csúcssportolóinak vetélkedését megelőzően az összes olimpiai objektumot újabb ellenőrzésnek vetik alá. Rio de Janeiro polgármesteri hivatala megnyugtatásképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy a déli féltekén augusztusban tél lesz, ezért szúnyogok ritkán fordulnak majd elő.

Brazíliában Zika-pánik tört ki, amióta a kormány az elmúlt hetekben beszélni kezdett a vírus és a kóros kisfejűség között feltételezett összefüggésről: sok gyógyszertárból elfogyott a szúnyogriasztó, ott pedig, ahol lehet még kapni, háromszoros, sőt, négyszeres árat is elkérnek a szerért.

Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben aggasztónak nevezte a Zika gyors terjedését, ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, ám erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak. Lindmeyer szerint a kapcsolatot kimutatni "nagy feladat" lesz.

A szóvivő elmondta, hogy a WHO igazgatótanácsa csütörtöki rendkívüli ülését a Zika vírus elleni harcnak fogja szentelni. Szavai szerint a vírust csaknem négyezer mikrokefáliás esettel hozták összefüggésbe Brazíliában, Salvadorban, Kolumbiában és a Zöldfoki-szigeteken.