Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Január 29-én kezdik a szíriai béketárgyalásokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 29-én kezdik meg a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék közti közvetett, eredetileg most hétfőre kitűzött genfi béketárgyalásokat - jelentette be Steffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A tisztviselő sajtóértekezletén elmondta, hogy nem volt egyetértés a tárgyalóküldöttségek összetételében és ezért kellett módosítani a kezdési időpontot. Kedden már szeretné elküldeni a meghívókat a genfi tárgyalásokra. A tervek szerint mintegy hat hónapig tart majd a folyamat, amelynek során a felek a kezdetekben nem tárgyalnak közvetlenül egymással.

A tárgyalások első szakasza szerinte 2-3 hétig tarthat, s ennek során a tűzszünetre koncentrálnak majd, valamint arra, hogy miként lehetne megállítani az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet előretörését, illetve fokozni a humanitárius segítségnyújtást. Azt is közölte, hogy nem lesz ünnepélyes megnyitó.

Hozzátette, az országos tűzszünet megteremtéséről tárgyalnának, de a tűzszünetet nem terjesztenék ki a terrorista szervezetnek tekintett Iszlám Államra (IÁ) és az an-Nuszra Frontra. Az a feltétel, hogy valódi tűzszünet legyen, és nem csak helyi jellegű. Mint mondta, az IÁ-val és az an-Nuszra Fronttal szembeni harcok beszüntetése nem szerepel a január 29-én kezdődő genfi béketárgyalás napirendjén.

A tárgyalások menetében további nehézséget jelenthet, hogy a török külügyminiszter arra figyelmeztetett, veszélyes lesz, ha kurd erők részt vesznek az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalásokon, mert az maga után vonná a tárgyalások kudarcát.

Mevlut Cavusoglu újságíróknak kijelentette, Törökország terroristának minősíti a szíriai kurd erőket, amelyeket azzal vádolt meg, hogy együttműködnek a Törökországban betiltott kurd felkelőkkel. Ezért nekik nincs helyük a szíriai ellenzék sorában a genfi tárgyalásokon.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében az elmúlt években már két tárgyalási sorozatot is tartottak Genfben, de egyik sem vezetett eredményre.