eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Január 29-én kezdik a szíriai béketárgyalásokat

Január 29-én kezdik meg a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék közti közvetett, eredetileg most hétfőre kitűzött genfi béketárgyalásokat - jelentette be Steffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A tisztviselő sajtóértekezletén elmondta, hogy nem volt egyetértés a tárgyalóküldöttségek összetételében és ezért kellett módosítani a kezdési időpontot. Kedden már szeretné elküldeni a meghívókat a genfi tárgyalásokra. A tervek szerint mintegy hat hónapig tart majd a folyamat, amelynek során a felek a kezdetekben nem tárgyalnak közvetlenül egymással.

A tárgyalások első szakasza szerinte 2-3 hétig tarthat, s ennek során a tűzszünetre koncentrálnak majd, valamint arra, hogy miként lehetne megállítani az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet előretörését, illetve fokozni a humanitárius segítségnyújtást. Azt is közölte, hogy nem lesz ünnepélyes megnyitó.

Hozzátette, az országos tűzszünet megteremtéséről tárgyalnának, de a tűzszünetet nem terjesztenék ki a terrorista szervezetnek tekintett Iszlám Államra (IÁ) és az an-Nuszra Frontra. Az a feltétel, hogy valódi tűzszünet legyen, és nem csak helyi jellegű. Mint mondta, az IÁ-val és az an-Nuszra Fronttal szembeni harcok beszüntetése nem szerepel a január 29-én kezdődő genfi béketárgyalás napirendjén.

A tárgyalások menetében további nehézséget jelenthet, hogy a török külügyminiszter arra figyelmeztetett, veszélyes lesz, ha kurd erők részt vesznek az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalásokon, mert az maga után vonná a tárgyalások kudarcát.

Mevlut Cavusoglu újságíróknak kijelentette, Törökország terroristának minősíti a szíriai kurd erőket, amelyeket azzal vádolt meg, hogy együttműködnek a Törökországban betiltott kurd felkelőkkel. Ezért nekik nincs helyük a szíriai ellenzék sorában a genfi tárgyalásokon.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében az elmúlt években már két tárgyalási sorozatot is tartottak Genfben, de egyik sem vezetett eredményre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×