eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A királyság eltörléséért emeltek szót Ausztrália regionális vezetői

A királyság ausztráliai eltörléséért és a köztársasági államforma bevezetéséért emeltek szót a formailag II. Erzsébet brit királynő vezette ország regionális vezetői és más politikusai egy hétfőn közzétett nyilatkozatukban.

"A 21. században valami jobbat is kitalálhatnánk, mint hogy egy senki által meg nem választott angol családból verbuváljuk az államfőnket, aki egy londoni palotában él" - vélekedett Peter FitzSimons újságíró, a nyilatkozatot kiadó Ausztráliai Köztársasági Mozgalom (ARM) nevű lobbicsoport vezetője.

II. Erzsébet brit uralkodó a mai napig számos egykori angol gyarmat, köztük Ausztrália államfője is.

"Mi olyan sok területen világelsők vagyunk" - hangsúlyozta Annastacia Palaszczuk, az ország keleti partján fekvő Queensland miniszterelnöke, aki hat másik regionális vezetővel írta alá az ország függetlensége mellett kiálló deklarációt. "Itt az ideje, hogy az országot államfőként közülünk vezesse valaki" - tette hozzá.

A szövetségi államok közül egyedül Nyugat-Ausztrália vezetője, Colin Barnett nem írta alá a dokumentumot. Mint mondta, ő is a köztársasági államformát támogatja, de szerinte a nyilatkozat közzétételére nem alkalmas ez az időpont.

A függetlenséget szorgalmazó dokumentumot egy nappal a nemzeti ünnepnap előtt tették közzé. Az országban január 26-án az első fehér (angol) telepesek 1788-as partot érésére emlékeznek.

Ausztráliában egy 1999-ben tartott népszavazáson a lakosság 55 százaléka a királyság megőrzése mellett állt ki. Azóta azonban több olyan felmérés is készült, amely szerint az ausztrálok többsége köztársaságra módosítaná az ország államformáját.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×