eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla

Kijárási tilalmat rendeltek el Tunéziában

Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el Tunéziában a hatóságok pénteken - közölte a belügyminisztérium, miután napok óta erőszakos tiltakozó megmozdulások zajlanak az észak-afrikai országban a munkanélküliség és az általános elégedetlenség miatt.

A korlátozás este nyolctól reggel öt óráig tart.

Az öt évvel ezelőtti arab tavasz óta kirobbant legsúlyosabb tüntetések péntekre virradó éjszaka Tunézia több városára is átterjedtek. A demonstrálók rendőrségi állomáshelyekre is rátámadtak és több autót felgyújtottak.

A tunéziai fővárosban, Tuniszban legalább tizenkilenc embert vettek őrizetbe a hatóságok a forrongások kapcsán - közölték a biztonsági erők.

Habíb Eszid tunéziai miniszterelnök, aki a megmozdulások miatt lerövidítette európai látogatását, a nehéz gazdasági és szociális helyzetre utalva azt mondta, nem lehet "varázsütésre" megoldani, leszögezte azonban, hogy a tunéziai demokrácia "visszafordíthatatlan".

A kormányfő a France 24 francia tévéadónak úgy nyilatkozott: megérti a munkanélküliség miatt elkeseredett fiatalokat, mivel az ország egyelőre egy fiatal demokrácia számára elkerülhetetlen kihívásokkal küzd, amelyeket a terrorizmus is súlyosbít. Egyúttal azonban leszögezte, hogy a mostani helyzet nem hasonlítható az öt évvel ezelőtti, Zin el-Abidin ben Ali elnök elmozdításához vezető tüntetéshullámhoz.

Francois Hollande francia elnök Habíb Esziddel folytatott pénteki tárgyalásait követően közölte, hogy országa egymilliárd eurós segélyt ajánl fel a korábbi francia gyarmatnak, amelyet egyebek mellett a nagy munkanélküliséggel küzdő régiók helyzetének javítására szán Párizs.

A tiltakozó megmozdulások múlt szombaton az ország legszegényebb városának számító Kaszerínében egy 28 éves munkanélküli halálát követően kezdődtek, a fiatalt áramütés érte, miután felmászott egy villanyoszlopra a kormányzói hivatalnál, hogy így tiltakozzon az ottani leépítések miatt.

A tüntetők több helyi kormányzati épületet megrohamoztak, és néhány helyen összecsaptak a készenléti rendőrség tagjaival. Az összecsapásokban egy rendőr meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

Tunéziát Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése óta a demokratikus átalakulás egyik mintaországaként tartják számon. Az arab tavasz jelentette felkelések sorozatát az országnak úgy sikerült átvészelnie, hogy elkerülte a Szíriában dúló véres polgárháborúhoz vagy a Líbiában kialakult belpolitikai káoszhoz hasonló helyzetet.

A fiatal demokrácia működését azonban beárnyékolja a munkanélküliek magas száma, a szegénység és a társadalmi kirekesztés. Emellett 2011 óta az országot többször is véres dzsihadista merényletek rázták meg, és a mai napig rendkívüli állapot van érvényben három tavalyi - több tucatnyi halálos áldozatot követelő - terrorakció miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×