"Ellenséges cselekedet" miatt őrizetbe vettek egy amerikai diákot Észak-Koreában

InfoRádió / MTI
2016. január 22. 12:02
"Ellenséges cselekedet" gyanújával őrizetbe vettek egy amerikai diákot pénteken Észak-Koreában - jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség. Ha a jelentés megerősítést nyer, ő a harmadik nyugati állampolgár, akit jelenleg fogva tart a világtól elzárkózó kommunista ország.

A diák turistaként lépett be az országba, de "tetten érték, amint ellenséges tettet követ el az állam ellen", olyan cselekedetet, amelyet "az amerikai kormány irányított". A virginiai egyetemi hallgató azzal a céllal lépett be Észak-Koreába, hogy "szétzúzza az ország egységét" - olvasható a KCNA jelentésében, amely egyéb részleteket nem tartalmaz az ügyről.

Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének egyik tisztségviselője elmondta, hogy tudnak az állítólagos esetről.

Korábbi jelentések szerint észak-koreai fogságban van jelenleg két nyugati állampolgár. Az egyik egy kanadai lelkész, akit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek felforgatás vádjával. A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet, aki a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház torontói lelkésze, december közepén ítélték el államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész tavaly január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Korábban már több mint százszor járt az országban. Februárban fogták el, és júliusban állítólag beismerte, hogy a megelőző hónapokban humanitárius segély ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére. A CNN amerikai hírtévé két héttel ezelőtt elérte, hogy interjút készíthessen a lelkésszel.

Akkor az észak-koreai hatóságok bemutattak a CNN riporterének egy másik, szintén koreai származású rabot is, és azt állították, hogy amerikai állampolgár, akit októberben tartóztattak le kémkedés gyanújával. Megmutatták az útlevelét, és eszerint a férfi Kim Dong Chul, 62 éves, és 1987-ben kapott amerikai állampolgárságot.