"Csehország kész tárgyalni a brit javaslatokról"

InfoRádió / MTI
2016. január 22. 17:42
Csehország kész mindent megtenni annak érdekében, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő pénteken Prágában, miután tárgyalásokat folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel, aki néhány órás látogatást tett a cseh fővárosban.

David Cameron ismertette vendéglátójával kormánya javaslatait az EU megreformálására. Sobotka szerint Csehország kész a brit javaslatokról tovább tárgyalni.

"Európa akkor lesz erős, ha Nagy-Britannia a huszonnyolcak között marad" - mondta újságíróknak a cseh miniszterelnök.

A négy brit reformjavaslat közül Prágának három ellen nincs kifogása, támogatni tudja őket, de a negyedik javaslat, amely szerint London megvonná a szociális támogatásokat a Nagy-Britanniában dolgozó más uniós államokbeli polgároktól, akik kevesebb mint négy éve élnek a szigetországban, nem tetszik a cseheknek, és ellenzik.

"Nem tudunk egyetérteni egyetlen olyan eljárással sem, amely diszkriminatív jellegű" - szögezte le Bohuslav Sobotka, aki bízik abban, hogy az ügyben sikerül kompromisszumos megoldást találni.

A cseh-brit miniszterelnöki tárgyalásokon az Iszlám Állam elleni harc is szóba került. Sobotka azt kérte Camerontól, hogy London ne akadályozza tovább 15 darab L-159 típusú cseh harci repülőgép eladását Iraknak. London azért ellenzi a repülőgépek eladását, mert attól tart, hogy az azokba beszerelt brit műszerek esetleg terroristák kezébe is kerülhetnek, amit szeretne elkerülni.

"A harci repülőgépek eladása Iraknak egyike azoknak a konkrét cselekedeteknek, amelyekkel Csehország hozzájárul az Iszlám Állam (terrorszervezet) elleni harchoz. Örölök, hogy a brit kormányfő segítséget ígért" - mondta Sobotka.

"Nagy-Britannia és Csehország is érdekelt az Iszlám Állam elleni harcban. Ha valamiben tudunk segíteni Csehországnak, akkor segítünk" - hangsúlyozta David Cameron, aki Sobotka után Milos Zeman cseh államfővel és Andrej Babis cseh kormányfőhelyettessel is találkozott. A cseh elnök szóvivője a brit miniszterelnök és a cseh elnök találkozójáról annyit közölt, hogy Zeman támogatja Cameron reformjavaslatait.