eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zeman: a NATO-nak kellene védelmeznie az EU határait

Az Európai Unió határait a NATO-nak, nem pedig a tervezett európai erőnek kellene védelmeznie, mert ez utóbbi csak karikatúrája az igazi határőrségnek - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő abban az interjúban, amelyet a Parlamentní listy hírportál hozott nyilvánosságra csütörtökön Prágában.

Az Európai Bizottság javaslata, melyet a schengeni határok őrzésének megerősítésére tett, azzal számol, hogy az uniós tagállamok legalább 1500 katonát bocsátanak a testület rendelkezésére. Míg a cseh kormány támogatja a javaslatot, a köztársasági elnöknek más elképzelései vannak.

"Szeretném, hogy Afganisztánhoz hasonlóan más országokban is közös NATO-parancsnokság jöjjön létre, amely az Európai Unió határait védené" - fejtette ki véleményét Milos Zeman. Szerinte az 1500 határőr nagyon kevés.

"A most asztalon fekvő javaslat, tehát az 1500 emberből álló határőrség csak karikatúrája a határőrségnek. Ennek csak akkor lenne értelme, ha azt hinnénk, hogy az európai NATO-tagállamok hadseregeinek csak 1500 katonájuk van" - mondta a cseh államfő.

A cseh politikai vezetés egybehangzóan szorgalmazza a schengeni határok őrzésének megszigorítását. Míg azonban Bohuslav Sobotka miniszterelnök támogatja a brüsszeli javaslatot, addig Andrej Babis kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter Zemanhoz hasonlóan inkább a NATO határőrizeti szerepe mellett érvel.

Milos Zeman szerint eljött az ideje annak, hogy "határozottan megállítsák" az Európába tartó menekültáradatot. Megjegyezte, hogy néhány szír család és néhány tucatnyi iraki keresztény befogadásában nem lát problémát.

"Világosan kimondom azonban: elég volt. Ez minden" - szögezte le.

Az elnök feltételezi, hogy a cseh határok őrzésébe rövidesen be kell vonni a hadsereget is.

"Abban a pillanatban, amikor a menekülthullám Ausztriából elkezd átterjedni hozzánk is" - szögezte le a cseh államfő a Parlamentní listyben megjelent interjúban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×