Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin jóváhagyta a Litvinyenko-gyilkosságot?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alekszandr Litvinyenko orosz ellenzékit valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával gyilkolták meg Londonban - olvasható a vizsgálatot vezető felsőbírósági bíró, Sir Robert Owen csütörtökön közzétett, végleges jelentésében, amelyet Moszkva csütörtökön politikai színezetűnek nevezett.

A közel egy évig tartó bírósági vizsgálat megállapítása szerint "nagy a valószínűsége" annak, hogy az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) vezényelte le az akciót, amelyre Putyin elnök "valószínűleg" rábólintott.

Marija Zaharova orosz külügy szóvivő azt mondta, Oroszország nem is számított arra, hogy a politikai indíttatású és végletekig átpolitizált eljárásról készült végleges bírói jelentés tárgyilagos és elfogulatlan lesz. Leszögezte, hogy ilyen tekintetben Moszkva álláspontja nem változott és jól ismert. Az orosz hatóságok régóta a leghatározottabban visszautasították, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

"Sajnáljuk, hogy egy tisztán büntetőjogi ügyet átpolitizáltak, elrontva ezzel a kétoldalú kapcsolatok légkörét" - mondta Zaharova.

Litvinyenkót, az FSZB egykori alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. Halála előtt megvádolta Putyint a gyilkosság elrendelésével, ez azonban az első alkalom, hogy hivatalos források is rámutattak az orosz elnök valószínű érintettségére az ügyben.

A mérgező anyagot a vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

A brit bíró beszámolója szerint Litvinyenkót cselekedetei miatt "az FSZB elárulásával" vádolták. Owen azt írta, az orosz államon belüli szervezeteknek és személyeknek nyomós indokuk volt arra, hogy tegyenek valamit Litvinyenko ellen, beleértve ebbe meggyilkolását is.

Owen jelentése szerint a két egykori ügynök követte el a bűncselekményt.

Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint Lugovoj abszurdnak nevezte csütörtökön az ellene felhozott vádakat. "A vizsgálat eredményei ismételten London oroszellenes álláspontját és szűklátókörűségét mutatja" - mondta Lugovoj.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta.

Marina Litvinyenko, a meggyilkolt orosz ellenzéki özvegye csütörtökön azt kérte a brit hatóságoktól, hogy hozzanak "szankciókat" Oroszország és Putyin ellen. "Célzott gazdasági kényszerintézkedéseket és beutazási tilalmat követelek Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára és Putyin ellen" - mondta.