eur:
393.14
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Putyin jóváhagyta a Litvinyenko-gyilkosságot?

Alekszandr Litvinyenko orosz ellenzékit valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával gyilkolták meg Londonban - olvasható a vizsgálatot vezető felsőbírósági bíró, Sir Robert Owen csütörtökön közzétett, végleges jelentésében, amelyet Moszkva csütörtökön politikai színezetűnek nevezett.

A közel egy évig tartó bírósági vizsgálat megállapítása szerint "nagy a valószínűsége" annak, hogy az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) vezényelte le az akciót, amelyre Putyin elnök "valószínűleg" rábólintott.

Marija Zaharova orosz külügy szóvivő azt mondta, Oroszország nem is számított arra, hogy a politikai indíttatású és végletekig átpolitizált eljárásról készült végleges bírói jelentés tárgyilagos és elfogulatlan lesz. Leszögezte, hogy ilyen tekintetben Moszkva álláspontja nem változott és jól ismert. Az orosz hatóságok régóta a leghatározottabban visszautasították, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

"Sajnáljuk, hogy egy tisztán büntetőjogi ügyet átpolitizáltak, elrontva ezzel a kétoldalú kapcsolatok légkörét" - mondta Zaharova.

Litvinyenkót, az FSZB egykori alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. Halála előtt megvádolta Putyint a gyilkosság elrendelésével, ez azonban az első alkalom, hogy hivatalos források is rámutattak az orosz elnök valószínű érintettségére az ügyben.

A mérgező anyagot a vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

A brit bíró beszámolója szerint Litvinyenkót cselekedetei miatt "az FSZB elárulásával" vádolták. Owen azt írta, az orosz államon belüli szervezeteknek és személyeknek nyomós indokuk volt arra, hogy tegyenek valamit Litvinyenko ellen, beleértve ebbe meggyilkolását is.

Owen jelentése szerint a két egykori ügynök követte el a bűncselekményt.

Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint Lugovoj abszurdnak nevezte csütörtökön az ellene felhozott vádakat. "A vizsgálat eredményei ismételten London oroszellenes álláspontját és szűklátókörűségét mutatja" - mondta Lugovoj.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta.

Marina Litvinyenko, a meggyilkolt orosz ellenzéki özvegye csütörtökön azt kérte a brit hatóságoktól, hogy hozzanak "szankciókat" Oroszország és Putyin ellen. "Célzott gazdasági kényszerintézkedéseket és beutazási tilalmat követelek Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára és Putyin ellen" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×