Bírálják Ausztriát a menedékkérők létszámának korlátozása miatt

InfoRádió / MTI
2016. január 21. 08:09
A menedékkérők létszámának korlátozásával kapcsolatos hivatalos osztrák kormányzati döntés humanitárius veszélyeire figyelmeztetett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet.

Az osztrák kormány szerdán jelentette be, hogy Ausztria korlátozza a menedékkérők létszámát, idén legfeljebb 37 500 embert enged be az országba. Az osztrák kormány és a tartományi vezetők bécsi tanácskozásán hozott döntés szerint az országba beengedendő menedékkérők száma 2019-ig összesen mintegy 130 ezer lehet.

A nemzetközi szervezet osztrák szekciója csütörtöki nyilatkozatában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a felső határra vonatkozó döntés következményeként a menekültek ismét az embercsempészek kezei közé kerülnek. Szakértőjük azt hangoztatta, hogy a hivatalos politika nincs tisztában az ilyen jellegű döntések humanitárius következményeivel. Szerinte a bécsi kormány döntése csak ahhoz vezet, hogy a menekültek még több kockázatnak lesznek kitéve.

A párizsi székhelyű szervezet a hét elején közzétett állásfoglalásában óvott a menekültek befogadásával kapcsolatos korlátozásoktól. Kételyeinek adott hangot minden fajta "felső határ" hatékonyságával kapcsolatban, és úgy vélte: mindaddig, amíg az úgynevezett származási országokban háború, üldözés és elnyomás uralkodik, a menekülni kívánók útra kelnek, és a különböző korlátozó intézkedések nem riasztják vissza őket.