Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A külső határokat erősítené Hollandia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külső határok megerősítésében, azon belül is a legjelentősebb befogadó, unión kívüli államok támogatásának növelésében látja a migrációs válság kezelésének kulcsát Hollandia. A soros elnökséget ellátó ország programjának budapesti bemutatójáról Király István Dániel küldött tudósítást.

"Különösen nehéz és kihívásokkal teli időszakban kerül sor a holland elnökségre" - mondta Gajus Scheltema a Holland királyság budapesti nagykövete a január elsején kezdődött fél éves elnökségi időszakot megnyitó sajtótájékoztatón.

A diplomata a kiemelt feladatok között említette a migrációs válság kezelését, amelyről azt mondta, hogy nem számít áttörést hozó változásra nyárig, azonban a menekültek számának csökkenésére mindenképpen.

"A külső határok megerősítése, a közös parti- és határőrség a migrációs nyomás kezelésének egyik fontos eleme" - mondta a holland diplomata, majd később hozzáfűzte, hogy nem falak és kerítések építésével, hanem a menekülteket befogadó közel-keleti államok és a déli uniós államok mostaninál jóval jelentősebb megsegítésével képzelik el a beáramlás lassítását.

"Jordániának, Libanonnak és Törökországnak több támogatást kell adni, hogy megfelelő életkörülményeket találjanak ott a menekültek addig, míg hazatérhetnek" - fogalmazott.

A kiemelt feladatok között említette például a növekedés beindítását, a munkahelyteremtést, az uniós versenyképesség növelését, a civil társadalom együttműködésének fokozását, a brit uniós kilépésről tartandó szavazás okozta teendőket, az eurozóna megerősítését és a fenntartható fejlődés támogatását.

"Azért vagyunk itt, hogy hidakat építsünk a különböző európai vélemények és álláspontok között az említett témakörökben" - folytatta a nagykövet.

Gajus Scheltema azt mondta, nem jogosak azok a félelmek, hogy a következő fél évben a bizonyos kérdésekben igen keményvonalas holland politikát képviselik majd, mivel a soros elnökséget ellátó ország ilyen tekintetben nem viheti tovább nemzeti politikáját uniós szintre.

Félreértésnek nevezte mini schengen ötletét, amit semmilyen módon nem támogat az amszterdami vezetés.

A magyarországi soros elnökséggel kapcsolatos programok között említette az áprilisi képességfejlesztő roadshowt, amit civil szervezetek számára szerveznek Miskolcon, Szekszárdon és Veszprémben, illetve a szintén áprilisi, Európai Kerékpáros Napon rendezendő eseményeket.

A sajtótájékoztatón Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője egyebek közt arról beszélt, közelebb kell hozni az európai ügyeket az emberekhez.

"Tapasztalják azt a kettősséget a közbeszédben, ami Európával kapcsolatban minden nap hallunk. Nagyon sok kritikus hang van jelen, nagyon erősen, és eközben halljuk szerencsére azokat is - szintén vezető tisztviselők és politikusok részéről -, hogy milyen módon járulnak hozzá az uniós támogatások a magyarországi növekedéshez." - fogalmazott Zupkó Gábor.

Éppen ezért többet kell beszélni arról, hogy milyen előnyei, pozitív hatásai vannak az uniónak a magyar emberek számára - mondta az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője.

Hanganyag: Király István Dániel