eur:
393.53
usd:
368.23
bux:
66130.42
2024. április 24. szerda György

Zaríf: Furcsa, hogy Washington ellenzi az iráni rakétaprogramot

Furcsának nevezte Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok ellenzi országa ballisztikusrakéta-programját.

A Svájcban rendezett Világgazdasági Fórum szerdai nyitónapján az iráni diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy Irán rakétaprogramja pusztán védelmi célokat szolgál, és egyetlen hatályos nemzetközi előírást sem sért.

Az Egyesült Államok alig egy nappal az iráni atomprogram miatti büntetőintézkedések felfüggesztését követően, vasárnap ismét szankciókat jelentett be az iszlám köztársasággal szemben, ezúttal Teherán rakétakísérletei miatt. Az Egyesült Államok 11 természetes és jogi személy ellen rendelt el büntetőintézkedéseket egy közepes hatótávolságú rakétával végrehajtott kísérlet miatt.

"Úgy véljük, hogy ezek a szankciók indokolatlanok. Úgy véljük, hogy ezek az intézkedések törvénytelenek" - húzta alá az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban Zaríf, aki szerint a rakétaprogram részét képezi annak, hogy Iránnak joga van a legitim önvédelemhez.

Az iráni diplomácia vezetője szerint az Egyesült Államok nehezen leküzdhető függőséggel küzd: "szankciófüggő", kényszerítés- és nyomásgyakorlás-függőségben szenved.

Szombaton elvileg az Irán ellen az atomprogramja miatt elrendelt összes szankciót eltörölték. A szankciókat korábban amiatt rendelték el, mert a nyugati országok azt gyanították, Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2010-ben határozatban tiltotta meg Iránnak, hogy bármilyen, nukleáris töltet szállítására képes ballisztikus rakétához kapcsolódó tevékenységet folytasson. Az atomprogramról kötött megállapodás révén annak a határozatnak a rendelkezései is megszűntek, ám a nukleáris megállapodást megvalósító ENSZ BT-határozathoz a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagállama és Németország) olyan nyilatkozatot csatoltak, amely további nyolc évig fenntartja a ballisztikusrakéta-kísérletek tilalmát.

A politikus szerint a nyári nukleáris megállapodás dacára messze van még az a nap, amikor Teherán és Washington között helyreállnak a diplomáciai kapcsolatok.

Zaríf arra is kitért, hogy Irán sokkal kevesebbet fordít honvédelemre regionális vetélytársainál.

"Nevetséges farkast kiáltani Irán ballisztikusrakéta-programja miatt, miközben az Egyesült Államok több tízmilliárd dollár értékben látja el játékszerekkel a szomszédainkat" - húzta alá Mohamed Dzsavád Zaríf.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×