eur:
394.21
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sztrájkolnak a görög komposok

Nem közlekednek a komphajók szerda reggel óta Görögországban, mivel sztrájkba léptek a tengerészek a kormány tervezett nyugdíjreformja és az újabb adók elleni tiltakozásul.

A 48 órás munkabeszüntetés helyi idő szerint reggel 6 órakor kezdődött és péntek reggelig tart - közölték szerdán a szakszervezetek. A sztrájk miatt a külvilágtól elzárva marad számos olyan görög sziget, amelynek nincs repülőtere.

A tengerészek tiltakozása a görög főváros kikötőjét, Pireuszt is érinti, így leáll az illegális bevándorlók elszállítása az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre.

A földművesek is tiltakoznak a kormány nyugdíjjal kapcsolatos tervei ellen. Szerda reggel több száz traktor parkolt az ország autópályáinak számos pontján. "Ez az utolsó figyelmeztetés, mielőtt lezárjuk az utakat" - mondta az egyik észak-görögországi földműves az állami televíziónak nyilatkozva.

Csütörtökön az ügyvédek, mérnökök, közjegyzők és orvosok is tüntetést terveznek a nyugdíjreform ellen Athén központjában és más városokban. A görög sajtó a "nyakkendők lázadásának" nevezte ezeket a demonstrációkat.

Az ügyvédek már egy hete sztrájkolnak, így a következő napokban is elmarad minden bírósági tárgyalás az országban.

Az Alekszisz Ciprasz vezette kormány által kidolgozott nyugdíjreform - amely a nemzetközi pénzügyi mentőöv egyik feltétele - az új nyugdíjak mértékét átlagosan 15 százalékkal csökkentené.

Február 4-én országos sztrájk várható, amelyet az állami és magánszektor legnagyobb szakszervezetei hirdettek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×