eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel: európai megoldással kell csökkenteni a menekültek számát

Érezhetően és tartósan csökkenteni kell a Németországba érkező menekültek számát, és ehhez európai megoldást kell alkalmazni - mondta Angela Merkel német kancellár, a jobboldali CDU elnöke szerdán a bajorországi Wildbad Kreuth-ban, mielőtt megbeszélést kezdett a testvérpárt CSU politikusaival.

A kancellár a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) működő CSU-frakció tanácskozása előtt tett sajtónyilatkozatában közvetve elutasította a testvérpárt követelését a német határ lezárásáról és az évente befogadható menedékkérők száma korlátozásáról, egy 200 ezres határ kijelöléséről.

Hangsúlyozta, hogy szerinte a menekültválságot kiváltó okok kezelésére kell törekedni.

Hozzátette, hogy a következő időszakban három eseménynek lesz szerepe a megoldás keresésében. Az első a pénteki berlini német-török kormánykonzultáció - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy Törökország "kulcsfontosságú" a válságkezelésében. A második esemény a hazájukban vagy Libanonban, Jordániában tartózkodó szíriai menekültek helyzetének javítását szolgáló február 4-ei londoni adományozói konferencia, a harmadik pedig a február közepén tartandó brüsszeli uniós csúcs.

Midezek után "mérleget készítünk, megnézzük, hogy hol tartunk" - mondta a német kancellár.

Angela Merkel nem beszélt a befogadható menedékkérők számának korlátozásáról szóló szerdai osztrák döntésről.

Előzőleg viszont Steffen Seibert kormányszóvivő a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy a német kormány nem kommentálja a bécsi vezetés döntését, és továbbra is a válság európai megoldására összepontosít.

A német politika vegyesen fogadta az osztrák kormány döntését, miszerint az idén legfeljebb 37 500 ember nyújthat be menedékjog iránti kérelmet Ausztriában. Az Európai Parlament (EP) CDU-s és CSU-s képviselőinek vezetője, Herbert Reul német hírportálokon idézett nyilatkozatában hibának nevezte az osztrák döntést és hangsúlyozta, hogy egy létszámhatár kijelölése nem megoldás, "erkölcsileg megkérdőjelezhető és nem fér össze az ENSZ menekültügyi egyezményével".

A menekültválság ügyében erősen megosztott CDU/CSU pártszövetségben mások üdvözölték Bécs döntését. Például Stephan Mayer, a pártszövetség német parlamenti (Bundestag) frakciójának belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa úgy vélte, az osztrák lépés rámutat arra, hogy a német menekültpolitikában is eljött az ideje az irányváltásnak.

A CDU/CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) EP-képviselőinek vezető belügyi szakpolitikusa, Birgit Sippel szerint a szociáldemokrata-jobboldali osztrák nagykoalíció a populizmus útjára lépett és cinikus módón megpróbálja áthárítani a felelősséget más országokra.

Thomas Opperrmann, az SPD Bundestag-frakciójának vezetője a párt újabban alkalmazott eljárását követve igyekezett nyomást gyakorolni Angela Merkelre, azt mondta, hogy a kancellárnak az osztrák lépés után végre gondoskodnia kell az uniós külső határ védelméről, "különben összeroppan Európa".

Az ellenzéki Zöldek szerint az osztrák kormány "végzetes fordulatot" vett, aminek következtében csak tovább romlik a menekültek helyzete.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×