eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György

Fegyveresek hatoltak be egy pakisztáni egyetemre

Fegyveresek hatoltak be szerdán egy északnyugat-pakisztáni egyetemre, és tüzet nyitottak a bent tartózkodó hallgatókra és tanárokra. A hatóságok közlése szerint a támadásban legalább nyolcan meghaltak, köztük három diák és egy tanár.

A rajtaütést feltehetően iszlám szélsőségesek hajtották végre a tálib harcosok fellegvárának számító Hiber Pakhtunkva tartomány székvárosától, Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszaddában, a Bacsa Hán egyetem ellen.

A TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy legalább 15-en haltak meg a támadásban, és több mint 50-en megsebesültek. A rajtaütést egy helyi szélsőséges szervezet, a Tehrik-e Talibán követte el a TASZSZ információi szerint.

Fazal Rahim Marvát, az intézet rektorhelyettese elmondta, hogy a diákok és tanárok többsége már a termekben tartózkodott, amikor a támadás megkezdődött. Rohullah Hán, a rendőrség egyik szóvivője szerint nagyjából hat fegyveres rohamozta meg az egyetemet helyi idő szerint fél tíz körül.

A hadsereg helyi idő szerint délben behatolt az egyetemre, és négy fegyveressel végzett, viszont a kampusz két épületének második és harmadik emeletén továbbra is tűzharc folyik, és két robbanás is hallatszott. A támadók elleni harcot helikopterek és a biztonsági erők különleges egysége is segíti.

A rendőrség később közölte, hogy a hallgatók nagyjából 70 százalékát sikerült kimenekíteni.

"A kampusz területén lévő diákszállókból minden hallgatót evakuáltak, de a fegyveresek az egyetem különböző részein rejtőzködnek, és néhány tanuló és tanár az épületekben ragadt" - mondta Szaíd Vazir helyi rendőrkapitány.

A rektorhelyettes újságíróknak elmondta, hogy a Bacsa Hán egyetemen több mint háromezer hallgató tanul.

Két évvel ezelőtt, 2014 decemberében tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×