Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erről tárgyalt Obama Erdogannal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező dzsihadista szervezet és a törökországi kurd lázadók elleni együttműködés folytatásáról beszélt kedd este telefonon Barack Obama amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök a washingtoni Fehér Ház és ankarai elnöki források közlése szerint.

Obama hívta fel török hivatali kollégáját, és kinyilvánította neki részvétét a múlt heti isztambuli terrorista merénylet áldozatai miatt.

A múlt keddi robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek, köztük török állampolgárok is. A terrortámadásért Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé, bár eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként.

Barack Obama elítélte azokat a támadásokat is, amelyeket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet hajtott végre a közelmúltban a török biztonsági erők ellen, és hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a fegyveres konfliktusok további terjedését a térségben - olvasható a Fehér Ház közleményében.

Mindkét fővárosban beszámoltak arról, hogy a terrorizmus elleni harc is témája lesz Joe Biden amerikai elnök szombati törökországi tárgyalásainak.

A török hadsereg az isztambuli merénylet megtorlásaként tüzérségi csapásokat mért az iszlám terrorszervezet iraki és szíriai állásaira, a támadásban Ahmet Davutoglu török kormányfő múlt heti bejelentése szerint 200 iszlamista fegyveres halt meg. Davutoglu kedden már arról beszélt, hogy végéhez közeledik a kurd fegyveresek elleni katonai művelet Törökország délkeleti részében. Ankara és a kurd felkelők között tavaly nyáron összeomlott a tűzszüneti egyezség - megfigyelők szerint az akkor választásra készülő kormány úgy ítélte meg, hogy a katonai fellépés javítja esélyeit a voksolásnál.