eur:
394.71
usd:
365.58
bux:
65142.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amal Clooney felajánlotta segítségét egy bebörtönzött azeri újságírónőnek

Az emberi jogi ügyekkel foglalkozó híres ügyvédnő, Amal Clooney (George Clooney hollywoodi filmsztár felesége) felajánlotta egy bebörtönzött azeri újságírónőnek, hogy képviseli az ügyét Strasbourgban - írja az MTI.

Amal Alamuddin - aki Clooneyval kötött házassága után felvette a színész nevét - Khadija Ismayilova újságírónőnek ajánlotta fel, hogy elvállalja ügyét az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ismayilova - aki az amerikai Szabad Európa Rádió munkatársa is - még nem válaszolt, de a Szabad Európa Rádió híradása szerint komolyan fontolgatja, hogy elfogadja a híres ügyvédnő segítségét.

Amal Clooney az elmúlt években több híres ügyet vállalt, a többi között Egyiptomban, Örményországban és a Maldív-szigeteken. Mindenütt olyan bebörtönzött emberek védelmét látta el, akiket emberi jogi és civil szervezetek szerint politikailag motivált vádak alapján ítéltek el. A libanoni születésű ügyvédnő kliensei közé tartozik például Abdalláh
asz-Szenúszi volt líbiai hírszerzési főnök, Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató-portál alapítója, vagy a bahreini uralkodó, akinek ő a jogi tanácsadója. 2013-ban egy sor ENSZ-bizottság tagja volt, s őt kérte fel szíriai ügyekben főtanácsadójának Kofi Annan ENSZ-különmegbízott is.

A 40 éves Khadija Ismayilovát 2015 szeptemberében ítélték hét és fél évi börtönre, adócsalás vádjával. Az oknyomozó újságírónő azonban azt állítja: így akarták elhallgattatni őt és egyúttal hitelteleníteni a riportjait is, amelyekben a kormányzati korrupciót feszegette. Jelenleg a bakui börtönben, magánzárkában tölti büntetését, s az azeri kormány mellett működő emberi jogi bizottsághoz fordult fogva tartásának körülményei miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×