Inforádió

Meghallgatom Élő adás

További erőfeszítésekre buzdította Örményországot az EU

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az együttműködés elmélyítése és megerősítése mellett érveltek hétfőn az Európai Unió és Örményország politikusai Brüsszelben, ugyanakkor az unió további reformintézkedéseket kért a kaukázusi országban - tájékoztatott közleményében az Európai Unió Tanácsa az EU-örmény együttműködési tanács tizenhatodik ülését követően.

Az európai szomszédságpolitika és a keleti partnerség jegyében az összegyűlt politikusok üdvözölték az unió és Örményország közötti tárgyalások előrehaladását, amelynek jegyében Örményország nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését követően csatlakozhat az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz.

Az együttműködési tanács áttekintette Örményország politikai, gazdasági és társadalmi téren kifejtett reformjait. Az uniós politikusok nagyra értékelték azok végrehajtásában elért eredményeket és arra kérték a kaukázusi országot, hogy a demokrácia, a jogállamiság, a korrupció elleni küzdelem, az emberi- és az alapvető szabadságjogok, valamint az igazságszolgáltatás területén gyorsítsa fel a reformok végrehajtását. Az unió politikusai emellett felhívták a figyelmet olyan további szükséges intézkedésekre, amelyek a választási rendszer megújítását célozzák, valamint arra kérték a kormányt, hogy biztosítsa a média szabadságát és erősítse a civil társadalom szerepét.

Az unió arra ösztönözte Örményországot, hogy használja ki a 2014-2017 közötti időszakra előirányzott, a magánszektor fejlesztésére, a közigazgatás, valamint az igazságügyi ágazat reformjára elkülönített 170 millió eurós uniós támogatást.

Az együttműködési tanács a hegyi karabahi konfliktussal kapcsolatban megerősítette álláspontját, miszerint a jelenlegi állapot nem maradhat fenn. A konfliktus békés megoldását továbbra is kiemelt feladatként kezeli, és kész további támogatásokat adni újjáépítési és rehabilitációs célokra az érintett régiókban az Örményország és Azerbajdzsán között létrejövő békemegállapodást követően.