eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szydlo szerint megalapozatlanul ítélik el a lengyel kormányt

Téves információk alapján, megalapozatlanul ítélik el a lengyelországi választások nyomán abszolút parlamenti többséghez jutott Jog és Igazságosság párt (PiS) tevékenységét - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén, amelyen a lengyelországi jogállamiság helyzetével foglalkoztak.

A vita kezdetén Frans Timmermans európai bizottsági alelnök ismertette a brüsszeli testület aggályait a közelmúltbeli lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban - írja az MTI.

Beata Szydlo ezen aggályokra reagálva hangsúlyozta, a lengyel polgárok szabad választások útján, demokratikus módon döntöttek arról, hogy a PiS által javasolt változtatásokat végre kell hajtani Lengyelországban.

A kormányfő kifejtette, az elmúlt időszakban egyetlenegy alkalommal sem sérült az alkotmány Lengyelországban, ezért nem látja alapját annak, hogy ilyen sok időt szenteljenek ennek a kérdésnek. Mint mondta, az alkotmánybíróság átalakítása megfelel az európai normáknak, a szabályozás megalkotásakor más európai országokban alkalmazott elvekből indultak ki. Hozzátette, biztos benne, hogy a bírálók kisebbségben vannak.

A miniszterelnök emellett kijelentette: amikor harmadik országok, külső erők próbálták megoldani Lengyelország problémáit, az általában katasztrofális eredményre vezetett.

Esteban González Pons, az Európai Néppárt (EPP) spanyol EP-képviselője felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a zsarnokság nem mindig kívülről jön, s ennek kapcsán kiemelte, a sajtószabadság megromlása lehet az első jele annak, hogy sérül a demokrácia. Elmondta, nem akarják a tények elemzése nélkül elítélni Lengyelországot, ezért várják a bizottsággal folytatott párbeszéd eredményét.

A képviselő elmondta, Manfred Weber, az EPP német frakcióvezetője azért adta át neki a szólás lehetőségét, mert nem akarta, hogy a lengyel populista erők kihasználják a tényt, hogy Weber német állampolgárként bírálja Lengyelországot.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció (S&D) vezetője leszögezte, hogy nem fogják magukra hagyni Lengyelországot, valamint a vitatott törvénymódosítások visszavonására szólította fel a varsói kormányt.

"Az önök joga ma széles többség alapján, hogy alakítsák a médiát, de nem erről beszélünk. Ami bennünket aggaszt, az az, hogy ezt a nagy többséget arra használják fel, hogy leépítsék a fékek és ellensúlyok rendszerét" - mondta Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője.

Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció képviselője szerint azonban egyértelmű, hogy a lengyel kormánynak nincs semmi olyan célja, amely aláásná a demokráciát.

Beata Szydlo az ülést megelőzően tárgyalt Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, valamint a képviselőcsoportok vezetőivel.

Az utóbbi időben számos bírálat érte a Jog és Igazságosság pártot, elsősorban amiatt, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint viszont a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása szerint a varsói vezetés a jelek szerint próbál változtatni a nemzetközi megítélésén, miután az előző héten az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen, a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pedig leminősítette az országot.

Szakértői értékelések szerint a lengyel kormányfő keddi strasbourgi látogatása is része ennek a kommunikációs hadjáratnak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×