eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Napirendre tűzik Obama bevándorlásügyi rendeletét

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kedden úgy döntött, hogy napirendre tűzi Barack Obama amerikai elnök novemberben felfüggesztett bevándorlásügyi rendeletének témáját - értesült az MTI.

Az elnök rendelete több mint négymillió illegális bevándorlót kímélne meg a kitoloncolástól. A bírósági döntés komoly siker Obama számára, aki a bevándorlási kérdésekben folyamatos harcot vív a republikánusokkal.

A rendeletet az amerikai államszövetség 26 tagállama támadta meg, s ezek szinte mind republikánus irányítás alatt állnak.

A republikánus többségű kongresszus megkerülésével kihirdetett dekrétumot tavaly novemberben függesztették fel egy szövetségi fellebbviteli bíróság döntése értelmében.

Obama 2014 novemberében tett ígéretet egy igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszer bevezetésére. Az utasítás megkímélné a korábban illegálisan az Egyesült Államokba érkezett személyeket a kitoloncolástól, ha nem büntetett előéletűek, és amerikai állampolgárokat nevelnek. A rendelet egyúttal megkönnyítené a szakképzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók maradását.

Az elnök elképzelése szerint az Egyesült Államokban több mint öt éve tartózkodó illegális bevándorlók, ha nyilvántartásba vetetik magukat, átesnek a bűnügyi átvilágításon és rendesen befizetik az adót, ideiglenes tartózkodási engedélyért folyamodhatnak, és legálisan vállalhatnak munkát. Emellett szövetségi kedvezményekben részesülnének, az államoknak erre vonatkozóan nem lenne kötelezettségük.

Az intézkedések ugyanakkor nem biztosítanak sem állampolgárságot, sem hosszú idejű tartózkodási engedélyt, sem pedig az állampolgárokat megillető kedvezményeket, mert ezekben a kérdésekben a kongresszus az illetékes.

Az Egyesült Államokban becslések szerint több mint 11 millió illegális bevándorló tartózkodik. Barack Obama álláspontja szerint a tömeges amnesztia igazságtalan lenne, a tömeges kitoloncolás pedig nem reális. Véleménye szerint az Egyesült Államok a bevándorlók nemzete, és az is marad.

A legfelsőbb bíróság a várakozások szerint nyáron hozhat ítéletet az ügyben. Ez lehet az utolsó esély Barack Obama számára, hogy reformelképzeléseit még az elnöksége alatt megvalósulni lássa. Az idén megválasztandó új elnök pedig dönthet majd arról, hogy a tervet végre kell-e hajtani vagy nem.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×