eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Luxemburg is sürgeti a migrácós válság megoldását

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök az Európai Unió határozottabb fellépését sürgette a migrációs válság megoldása érdekében az EU előző, luxemburgi elnökségének munkáját értékelő keddi strasbourgi megbeszélésen, amelynek a bevándorlás és az uniós titkosszolgálatok csődje voltak a leghangsúlyosabb témái.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint Bettel a megbeszélésen kijelentette, hogy Európa "tud, ha akar", amit az elmúlt féléves luxemburgi elnökség ideje alatt meghozott 36 jogalkotási határozat is bizonyít. Szavai szerint ugyanakkor gyakran lassan reagált az unió, így sokszor a migrációs válság ügyében meghozott intézkedések esetében is.

Rámutatott, hogy az uniós titkosszolgálatok több esetben mondtak csődöt Európa területén működő szélsőséges szervezetek által előkészített és véghezvitt merényletek felderítésében. Hozzátette, hogy a biztonsági szervek határokon átívelő együttműködésének összehangolása még várat magára.

A migrációval kapcsolatban Xavier Bettel óvott a döntések nemzeti hatáskörbe való visszahelyezésétől. Kiemelte, hogy az uniónak a tagállamok közötti politikai és nem csupán jogi szolidaritásra kellene törekednie.

"Tudni kell adni, nem csak elfogadni" - fogalmazott a kormányfő.

A jelenlegi, holland EU-elnökség előtt álló kihívásokkal kapcsolatban Xavier Bettel hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az unió külső határainak szisztematikus védelme úgy, hogy érvényes maradjon a schengeni szabályozás is. Emellett feladatként nevezte meg annak biztosítását, hogy valamennyi uniós ország részt vegyen a menekülteknek a tagállamok közötti elosztásában.

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a menekültáradat" - fogalmazott a luxemburgi miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×