Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Luxemburg is sürgeti a migrácós válság megoldását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök az Európai Unió határozottabb fellépését sürgette a migrációs válság megoldása érdekében az EU előző, luxemburgi elnökségének munkáját értékelő keddi strasbourgi megbeszélésen, amelynek a bevándorlás és az uniós titkosszolgálatok csődje voltak a leghangsúlyosabb témái.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint Bettel a megbeszélésen kijelentette, hogy Európa "tud, ha akar", amit az elmúlt féléves luxemburgi elnökség ideje alatt meghozott 36 jogalkotási határozat is bizonyít. Szavai szerint ugyanakkor gyakran lassan reagált az unió, így sokszor a migrációs válság ügyében meghozott intézkedések esetében is.

Rámutatott, hogy az uniós titkosszolgálatok több esetben mondtak csődöt Európa területén működő szélsőséges szervezetek által előkészített és véghezvitt merényletek felderítésében. Hozzátette, hogy a biztonsági szervek határokon átívelő együttműködésének összehangolása még várat magára.

A migrációval kapcsolatban Xavier Bettel óvott a döntések nemzeti hatáskörbe való visszahelyezésétől. Kiemelte, hogy az uniónak a tagállamok közötti politikai és nem csupán jogi szolidaritásra kellene törekednie.

"Tudni kell adni, nem csak elfogadni" - fogalmazott a kormányfő.

A jelenlegi, holland EU-elnökség előtt álló kihívásokkal kapcsolatban Xavier Bettel hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az unió külső határainak szisztematikus védelme úgy, hogy érvényes maradjon a schengeni szabályozás is. Emellett feladatként nevezte meg annak biztosítását, hogy valamennyi uniós ország részt vegyen a menekülteknek a tagállamok közötti elosztásában.

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a menekültáradat" - fogalmazott a luxemburgi miniszterelnök.