eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyes helyzetbe került Angela Merkel

A szilveszteri támadások és a menekültválság kezelésének sikertelensége miatt veszélyes helyzetbe került Angela Merkel német kancellár, mert a közhangulat romlik, pártjában pedig már arról beszélnek, hogy szükség esetén nélküle kell irányváltást végrehajtani. Újabban a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) is nyíltan bírálják, holott eddig támaszkodhatott rájuk a menekültügyben. Hétvégi német sajtójelentések szerint mindezt a kancellár is látja, és tudja, hogy kevés ideje maradt saját elképzelésének megvalósítására.

December közepén a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusán még ünnepelték Angela Merkelt, és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke békülékeny hangot ütött meg. A sajtó a kancellár győzelméről írt, a CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága stabilizálódott, a Németországba érkező menedékkérők száma az őszi napi 10 ezerhez képest meredeken csökkent.

Január közepére a kancellár népszerűsége 2011 ősze óta a legalacsonyabbra süllyedt, a CDU/CSU támogatottsága ismét visszaesett, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 10 százalék fölé emelkedett, kikezdve az uniópártok uralmát a jobboldalon, és a lakosságban uralkodó véleménnyé vált, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekülthullámmal.

A fordulat részben annak tulajdonítható, hogy a minden jel szerint észak-afrikai férfiak által szilveszterkor elkövetett szexuális zaklatások és rablások megrendítették a társadalmat, sokak számára beigazolták a menekültekkel szembeni előítéleteket és megkérdőjelezték az államba vetett hitet. Részben pedig annak, hogy az új menedékkérők száma a tél ellenére a napi 2-3 ezres szinten stabilizálódott, ami jelzi, hogy az uniós külső határok biztosítására és a Törökország támogatására épülő Merkel-féle válságkezelés nem hozott áttörést.

A fordulat hatására a márciusi tartományi választásokra készülő uniópártoknál "új minőséget" ért el a Merkellel szembeni bírálat - írta a Der Spiegel című hírmagazin szombati számában. Eddig az volt a közmegegyezés, hogy a válságot csak Angela Merkellel lehet megoldani, de terjed az a nézet, hogy szükség esetén nélküle kell irányt váltani. Még csak egy kisebbség gondolkodik így a CDU/CSU parlamenti frakciójában, de ez a kisebbség egyre növekszik - mondta a Spiegelnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú CDU-s politikus.

Erről írt a Bild am Sonntag című vasárnapi lap is, amely szerint a frakcióban kezdett aláírásgyűjtés megszakítása ugyan azt mutatja, hogy egyelőre senki nem akar puccsot, de már nyíltan beszélnek arról, hogy Merkel irányvonalának követése többet árthat, mint a kancellár leváltása.

Közben Horst Seehofer újabb ultimátummal állt elő, a Spiegelnek azt mondta, pártja két héten belül írásban követeli a kormánytól, hogy teremtsen rendezett viszonyokat a határon, és az alkotmánybírósághoz fordul, ha Berlin nem teljesíti a követelést. Ráadásul az utóbbi napokban a koalíciós társ SPD is elkezdte ostorozni a kancellárt.

Merkel bírálói a határ lezárását javasolják a biztonságos országból érkező menedékkérők, illetve a papírok vagy hamis iratok nélkül érkező emberek előtt. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy szinte senkit nem engednek be, mert majdnem mindenki a biztonságos Ausztria felől érkezik, és keveseknek van érvényes úti okmánya.

Angela Merkel továbbra is elutasítja ezt a megoldást, de nemigen maradt idő saját elképzelésének megvalósítására. A Welt am Sonntag című vasárnapi lap szerint tíz héten belül kiderül, hogy túlélheti-e a menekültválságot, mert tavasszal ismét járhatóbb lesz a balkáni útvonal és megint fölerősödhet a menekülthullám.

A válságkezelés "végképp versenyfutássá vált az idővel" - mondta Angela Merkel a kormány egy tagjának.

Napi ezerre kell szorítani az érkezők számát. Ez 90 százalékos csökkenést jelentene tavaly őszhöz képest, amit sikerként értékelne a lakosság és a sajtó, és évi 360 ezer menekültet még lehet integrálni a német társadalomba - véli Angela Merkel a Welt am Sonntag szerint.

A kancellár továbbra is igyekszik elérni, hogy javuljon a Szíria térségben élő menekültek helyzete, és elsősorban a Törökországgal kezdett együttműködésre épít. A február 18-án kezdődő uniós csúcsig látni akarja ennek az együttműködésnek az eredményeit.

A német kormány továbbá nyomást gyakorol Görögországra és Olaszországra, hogy építsék ki végre az uniós menedékkérő-regisztrációs állomásokat (hot spotokat). "Ha lezárjuk a határunkat, nálatok heteken belül bekövetkezik az államkudarc" - vágták egy dél-európai uniós tagállam képviselőjének fejéhez Berlinben. Az EU-t a schengeni övezet összeomlásának rémképével fenyegetik Berlinből, kiemelve, hogy Schengen után a közös belső piac, és végül az egész EU megszűnése következne - írta a Welt am Sonntag.

Ugyanakkor más irányú próbálkozások is tapasztalhatók: a balkáni országok "Berlin diszkrét jelzésére" kezdték kiterjeszteni a visszafordítandó menekültek körét, így újabban Macedónia már az algériai és a marokkói állampolgárokat sem engedi be - tette hozzá a berlini lap.

Hasonló útkeresésről ír a Der Spiegel is, a hetilap szerint az uniópártok vezetésében kedvezően fogadták azt az osztrák javaslatot, hogy német és osztrák rendőrök siessenek a szlovén és a horvát hatóságok segítségére, közösen kezdjenek hozzá a papírok nélkül vagy hamis iratokkal érkező emberek visszafordításához a horvát határon, vagy legkésőbb a szlovén határon. Ez az elképzelés ugyan számos jogi és gyakorlati kérdést felvet, de "politikailag elegánsabb megoldás lenne", és biztosítaná az "arcvesztés nélküli visszavonulás" lehetőségét Angela Merkelnek - írta a Der Spiegel.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×