eur:
394.08
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rakéta csapódott egy török iskolába

Rakétatalálat ért egy iskolát hétfőn Törökország délkeleti részén, a szíriai határtól nem messze, a Szíriából indított rakéták egyikének becsapódása következtében meghalt az iskola egy női alkalmazottja, egy diáklány pedig megsebesült - közölte a helyi kormányzó hivatala.

A török hadsereg lokátorainak adatai szerint a rakétákat az Iszlám Állam terrorszervezet egyik szíriai előretolt állásából lőtték ki a határ menti Kilis tartományra. A térségben tevékenykedő török katonai alakulat forrásai szerint a hadsereg viszonozta a tüzet.

A sebesült diáklányt kórházba szállították. Két másik rakéta az iskola melletti mezőn csapódott be a tartományi székhely, Kilis város iskolája mellett.

A Hurriyet című török újság weboldalán közölt videofelvételen látszik, hogy mentősök érkeznek egy az iskola bejárata mellett fekvő testhez, az épületből pedig rémült nőket és gyermekeket kísérnek ki.

Kilis a szíriai oldalon húzódó, az Iszlám Állam erőinek kezén lévő mintegy száz kilométer hosszúságú határ menti övezet beszögellésénél van. A terület török városaiban a szíriai polgárháború öt évvel ezelőtti kezdete óta többször csapódtak már be a határ túloldalán zajló harcokból eredő lövedékek.

A NATO-tag Törökország, amely része a dzsihadisták ellen alakult, Egyesült Államok vezette katonai koalíciónak, emellett az Iszlám Állam (IÁ) egyik célpontjává is vált. Múlt héten egy Isztambul központjában végrehajtott öngyilkos merényletben tíz német turista vesztette életét. Tavaly pedig több mint 135-en haltak meg a terroristák által Ankarában és a határ menti Surucban elkövetett robbantások következtében.

A múlt keddi isztambuli terrorcselekményt a török hadsereg szíriai célpontokra irányított tüzérségi támadással torolta meg, amelyben Ahmet Davutogu miniszterelnök bejelentése szerint az IÁ közel kétszáz harcosával végeztek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×