Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit kezd Lengyelországgal az unió? - szakértő az Arénában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság nem akarja elveszíteni Lengyelországot, ezért meg fog egyezni vele - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa azután beszélt erről, hogy a brüsszeli testület jogállamisági vizsgálatot indított a varsói kormány intézkedései - az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése és a közmédia átalakítása - miatt.

Mitrovits Miklós szerint két oka is van annak, hogy Brüsszel ki fog békülni Varsóval, mint ahogyan hasonló ügyekben végül Budapesttel is tette.

"Lengyelországot biztos, hogy nem akarják elveszíteni Brüsszelben sem, miként Magyarországot sem akarták, pedig negyedakkora piac. Az is közrejátszik ebben, hogy van egy példa, a magyar kormány elmúlt 5-5,5 éve. Szerintem ha nem ez lett volna a magyar politika az elmúlt öt évben, akkor nem biztos, hogy most ilyen erős támadásoknak lenne kitéve a lengyel kormány. Úgyhogy amilyen jónak tűnik szövetség szempontjából, hogy van két hasonlóan gondolkodó kormány, a lengyel kormánynak olyan terhes is, hogy most egy másik kormány tetteit is kvázi rajtuk verik le" - fogalmazott a szakértő.

Mitrovits Miklós hangsúlyozta, hogy a magyar és a lengyel belpolitikai helyzet valóban hasonlít egymásra, de van egy lényeges különbség köztük.

"Lengyelországra nem jellemző a kétharmados törvényeknek az a hatalmas száma, ami nálunk van, ott a törvények 99 százaléka egyszerű többséggel változtatható. Így a médiatörvény vagy az alkotmánybíróságról szóló törvény, vagy a például a titkosszolgálatokat, a korrupciót érintő szabályozások is. Ugyanilyen erővel vissza is változtathatók ezek a törvények, tehát ez nem egy hosszú évtizedekre bebetonozott rendszer" - hangsúlyozta a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa.

Mitrovits Miklós nem ért egyet azokkal, akik szerint a lengyel kormány támadást intézett a jogállamiság ellen. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a varsói kormány éppúgy demokratikus választáson került hatalomba, mint a budapesti, vagyis leváltható, ha a többség azt akarja.