eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Merkelnek március végéig van ideje"

Angela Merkel német kancellárnak legkésőbb március végéig változtatnia kell a menekültválság megoldására irányuló politikáján - mondta Edmund Stoiber volt bajor kormányfő egy hétfői lapinterjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy az egyetlen megoldás a német határ lezárása a menekültek előtt.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a határok megnyitása a menekültek előtt "súlyos hiba" volt és válságba taszította az Európai Uniót, mert Németország "kész tények elé állította" a többi tagállamot és rájuk akarja kényszeríteni a menekültelosztási kvótát, holott ők nem akarják követni a német utat.

Angela Merkel szerint Törökország segítségével biztosítani kell az uniós külső határt és ott kell visszafordítani a határsértőket, de ennek a tervnek a megvalósítása nehéz és nagyon hosszú ideig tart, ezért "B tervre" van szükség. Ez csak a német határ biztosítása és a határátlépésre vonatkozó jogszabályok érvényesítése lehet. A jogszabályok szerint pedig aki Ausztria felől jön, nem léphet be, mert biztonságos országból érkezik - fejtette ki Edmund Stoiber.

Az európai országok azt mondják, a menekültválság "német probléma", mert a legtöbb menekült Németországba akar menni. Ezért "gondoskodni kell arról, hogy a menekültproblémát európai problémaként kezeljék". Ehhez "egyszerűen be kell jelenteni", hogy a német határon ismét érvényesek a német és az európai szabályok.

Ez "lényegében" azt jelenti, hogy a határt teljes mértékben lezárják a menekültek előtt. Így "a többi európai nagyon gyorsan meglátja majd, hogy európai problémáról van szó" - mondta a volt bajor kormányfő.

Hozzátette, hogy Angela Merkelnek erről más a véleménye, úgy látja, a német határ lezárása veszélybe sodorná a schengeni övezetet és az EU-t. Szerinte viszont a határ lezárása révén "a többiek meglátják, hogy nem tudják egyszerűen továbbterelni a menekülteket" és "nagyon gyorsan" csillapodik majd a menekülthullám, mert a német határzár híre eljut a menekültek származási országába, az EU-ban pedig fölerősödik a probléma közös megoldására irányuló nyomás.

Edmund Stoiber hangsúlyozta, hogy Németországnak szakítania kell különutas politikájával és meg kell szereznie szövetségesnek más országokat. Főleg a kisebb uniós tagországokhoz fűződő viszonyon kell változtatnia, Helmut Kohl volt kancellár politikájához visszatérve ismét "sokkal többet kell tárgyalni velük és meg kell adni nekik azt az érzést, hogy egyenrangú partnerek".

Angela Merkelnek legfeljebb március végéig van ideje az irányváltásra - emelte ki a volt bajor kormányfő, rámutatva, hogy az idén a téli időjárás ellenére már ötvenezernél is több menedékkérő érkezett.

Azt mondta, célja nem a kancellár "támadása vagy leváltása", de Merkel jelenlegi politikája "végzetes következményekkel jár Németországra és Európára" nézve, ezért változtatnia kell, különben a március 13-án három tartományban - Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz, Szász-Anhalt - tartandó helyi törvényhozási választás után elkerülhetetlen lesz az összetűzés a CSU és a kancellár vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) között, és a CSU "nem fog engedni".

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×