eur:
393.8
usd:
368.76
bux:
65945.1
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Merkel kitart menekültpolitikája mellett

Angela Merkel német kancellár kitart a menekültválság megoldását célzó politikája mellett, és nem enged az irányváltást sürgető követeléseknek - jelezte hétfőn a német kormány szóvivője és a Merkel vezette jobboldali CDU főtitkára.

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a kancellár tudomásul veszi a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a koalíciós partner Német Szociáldemokrata Párt (SPD) soraiból érkező megjegyzéseket, és tovább folytatja "teljesen világos programja" megvalósítását.

A kancellár a nemzeti és európai uniós, nemzetközi szintű lépéseket előirányzó programról beszél majd szerdán a bajorországi Wildbad Kreuth-ban a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) működő CSU-frakció tanácskozásán is - mondta Steffen Seibert.

Peter Tauber, a CDU-főtitkára is világossá tette, hogy Angela Merkel hajthatatlan. A politikus a párt berlini elnökségi ülése után elmondta, hogy a CDU decemberi kongresszusán kijelölt iránynak megfelelően pénteken megtartják az első német-török kormánykonzultációt, február elején a kancellár David Cameron brit miniszterelnökkel Londonban támogatói konferenciát tart Szíria megsegítésére, és a februári és a márciusi uniós csúcson további válságkezelő lépésekről tárgyalnak majd.

Hozzátette, hogy a CDU kezdeményezi Algéria, Marokkó és Tunézia átsorolását a biztonságos származási országok közé, és elvárja az SPD-től, hogy támogassa ezt a törekvést.

A menekültválság kezeléséről folytatott vita új fejleménye, hogy a CSU mellett az SPD is elkezdte kritizálni Angela Merkelt. Sigmar Gabriel pártelnök-alkancellár hétfőn az SPD vezetőségének Nauenben tartott ülése után azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Merkel a menekültek befogadásával "ünnepelteti magát az arab világban", de a menedékkérők integrációjának feladatát az SPD-re hagyja.

Ralf Stegner, az SPD egyik alelnöke hozzátette: eddig úgy tűnt, hogy Angela Merkel a legbefolyásosabb politikus a világon, de a menekültválság megmutatta, hogy semmit nem tud elérni a nemzetközi porondon.

Peter Tauber a bírálatra válaszolva megjegyezte: elfogadhatatlan, hogy az SPD az integráció támogatása révén a menekülteknek "bonbonokat osztogató" jótevő szerepében tünteti fel magát, de a "nehéz döntéseket" mind a konzervatívokra hagyja.

Hozzátette, hogy a CDU kezdeményezi Algéria, Marokkó és Tunézia átsorolását a biztonságos származási országok közé, és elvárja az SPD-től, hogy támogassa ezt a törekvést.

Hírmagyarázók szerint az SPD a személyesen Angela Merkelnek címzett kritikával igyekszik tovább gyengíteni a kancellárt, aki eddig legyőzhetetlennek tűnt, de a szilveszteri szexuális zaklatások és rablások, illetve a menedékkérők szűnni nem akaró beáramlása miatt megrendült a tekintélye. Az SPD azt reméli ettől, hogy a márciusi tartományi választások előtt jobb helyzetbe kerül - a felmérések szerint a párt mindhárom tartományban (Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz, Szász-Anhalt) messze elmarad a CDU mögött -, és a nyilvánosságban kialakul a menekültek befogadásának kockázataira időben figyelmeztető, felelősen politizáló párt képe.

Ugyanakkor az SPD nem szakított az uniós külső határok ellenőrzésére, a Törökországgal kezdett együttműködés elmélyítésére és menekültkontingensek átvételére, valamint a menekültek uniós tagországok közötti elosztására épülő Merkel-féle válságkezelő politikával.

Ezzel szemben a CSU-nál úgy vélik, hogy ez a politika bukásra van ítélve, hiszen a görög-török határ továbbra is nyitva áll, az ankarai vezetés nem gondoskodik a menekültek visszafogásáról, a tagországok közötti elosztási rendszer pedig működésképtelen. Ezért nem marad más, mint a nemzeti szintű megoldás, a német határ lezárása a biztonságos harmadik országokból - például Ausztriából - érkező, illetve a papírok nélkül vagy hamis iratokkal belépni akaró menedékkérők előtt.

A CSU több új ultimátumot is adott a kancellárnak: Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke bejelentette, hogy pártja két héten belül írásban felszólítja a szövetségi kormányt az irányváltásra és alkotmánybíróságról fordul, ha nem teljesül követelése, Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök, a CSU korábbi elnöke pedig egy hétfői interjúban kijelentette, hogy Angela Merkelnek legkésőbb március végéig változtatnia kell politikáján, el kell fogadnia a határ lezárására vonatkozó követelést, különben elkerülhetetlen lesz az összeütközés a CSU-val, és a bajor konzervatívok "nem fognak engedni".

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×