"Második védelmi vonal kellene a macedón-görög határon"

Infostart
2016. január 18. 21:24
Az Európai Uniónak nemcsak Görögország, hanem Macedónia számára is segítséget kellene nyújtania a határok ellenőrzéséhez, felállítva egy második védelmi vonalat - nyilatkozott hétfőn újságíróknak Miro Cerar szlovén miniszterelnök.

A vezető politikus tudatta, hogy ezt fel is vetette az unió többi állam-, illetve kormányfőjének. Mint mondta: volna értelme egy "második védelmi vonal" létrehozásának, annak érdekében, hogy fel lehessen tartóztatni azokat az illegális bevándorlókat, akiknek sikerült bejutniuk Görögországba.

Cerar arra az álláspontra helyezkedett, hogy kollégái az Európai Tanácsban hallgatnak majd a javaslatra. Tudatta ugyanakkor, hogy ha az EU nem tud megállapodni a megoldásról, akkor Szlovénia készen áll annak elkerülésére, hogy az országban rekedjenek a migránsok.

A szlovén kormányfő aláhúzta: Szlovénia a horvát határon felállított szögesdrótkerítéssel már megmutatta, hogy "komolyan gondolja", és készen áll a menekültáradat feltartóztatására.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy ha az északabbra lévő országok határellenőrzést vezetnek be, vagy lezárják határaikat, az dominóhatást válthat ki a Nyugat-Balkánon, amelynek országai nem olyan stabilak, mint kívánatos volna.