eur:
395.45
usd:
372.39
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Tanítási szünetet rendeltek el Bukarestben a havazás miatt

Bukarestben, valamint Ilfov, Ialomita és Calarasi megyében tanítási szünetet rendeltek el a román hatóságok, a tengerpart felé vezető A2-es autópályát pedig lezárták vasárnap a hófúvás miatt.

A román fővárosban több mint 400 tanintézmény hétfőn zárva lesz, ami negyedmillió iskolást és óvodást érint.

Az ország délkeleti részén, Munténiában és Dobrudzsában (a főváros és a tengerpart közötti térségben) szombat estétől kezdődően narancssárga riasztás volt érvényben a kiadós havazás és az erős, óránként 70-80 kilométeres sebességet is elérő szél miatt. Egyes moldvai és olténiai megyékre első fokú (sárga) riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Az erdélyi megyék közül csak Kovászna megyében van érvényben sárga figyelmeztetés.

A tengerpartra vezető autópályát Bukarest és a fetesti-i Duna-híd között lezárták, és több más főút és megyei út is járhatatlan a térségben, egyes utakon pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást. Az útkarbantartó az ország nyugati részéből irányított át hókotró gépeket a hófúvás sújtotta övezetbe.

A zord időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott: több mint húsz - Bukarest és Moldva, illetve a főváros és a tengerpart között közlekedő - vonatot el sem indítottak, az északi irányból érkező vonatok pedig több órást késést halmoztak fel közvetlenül Bukarest előtt a jelzőrendszerek és váltók működését megbénító áramkimaradás miatt.

A bukaresti nemzetközi repülőtér a heves széllökések ellenére is fogadja az érkező repülőgépeket. A kifutópályákat rendszeresen takarítják, a Bukarestből induló repülők pedig 30-40 perc késéssel szállnak fel a jegesedés-gátló kezelés elhúzódása miatt.

Románia fekete-tengeri kikötőit is lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedést is korlátozzák.

A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt három délkeleti megyében több mint ötven település maradt áramellátás nélkül.

A meteorológiai szolgálat vasárnap délben 8 megyére korlátozta a narancssárga riasztást, másik 8 délkeleti megyében és a fővárosban - vasárnap estig - sárga figyelmeztetés van érvényben a hófúvás miatt. Hétfőtől várhatóan mérséklődni fog a szél, csak néhány moldvai megyében lesz hófúvás, ugyanakkor erős lehűlés várható Romániában.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×