Kettős állampolgárok fogolycseréjét engedte Irán

InfoRádió / MTI
2016. január 16. 17:04
Az iráni igazságszolgáltatás egy fogolycsere-megállapodás keretében szombaton szabadon engedett négy bebörtönzött kettős állampolgárt - jelentette az iráni állami televízió nevek említése nélkül. Cserébe a teheráni főügyész szerint az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni.

Abbasz Dzsaafari Dolatabadi teheráni főügyész elmondta, hogy az intézkedés a nemzeti érdekkel összhangban, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően történt.

A főügyész az IRNA hivatalos iráni hírügynökség angol nyelvű szolgálatának azt is elárulta, hogy az amerikaiakkal kötött fogolycsere-megállapodás keretében négy, börtönbüntetését töltő iráni-amerikai kettős állampolgárt engedtek szabadon, cserében pedig az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni. A megállapodás záradéka szerint Washington nem törekszik többé arra, hogy kiutasítson 14 iráni állampolgárt, akik állítólag fegyvereket vásároltak az Egyesült Államokban Irán számára.

Iránban több iráni-amerikai és iráni-brit kettős állampolgár van börtönben, köztük volt a The Washington Post tudósítója, Jason Rezaian, akit kémkedés és rendszerellenes propaganda címén tavaly novemberben ítéltek börtönbüntetésre, amelynek időtartamát azonban nem hozták nyilvánosságra.

A Farsz iráni hírügynökség szerint a most szabadon engedett négy fogoly között van Jason Rezaian, Amir Hekmat és Saeed Abedini. Negyedik társuk nevét a hírügynökség nem közölte. Hekmat az amerikai tengerészgyalogság volt őrmestere, Abedini pedig keresztény lelkipásztor. Az AFP szerint még egy iráni-amerikai kettős állampolgár van börtönben Iránban, Siamak Namazi dubaji üzletember, akit tavaly októberben tartóztattak le, amikor visszatért Iránba. Az Egyesült Államok több ízben követelte állampolgárainak szabadon engedését.