Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az al-Shabaab fegyveresei megtámadták az Afrikai Unió egyik szomáliai bázisát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az al-Shabaab iszlamista szervezet fegyveresei rajtaütöttek pénteken az Afrikai Unió (AU) egyik szomáliai bázisán; egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatai az incidensnek.

Egy öngyilkos merénylő gépkocsijával nekirohant a kenyai határnál fekvő Cee Cadóban lévő támaszpont kapujának, felrobbantotta magát, majd a szervezet fegyveresei behatoltak a bázis területére.

Az al-Shabaab arról tájékoztatott, hogy a bázison a szervezet ellen harcoló afrikai uniós csapatok kenyai katonái teljesítenek szolgálatot. Abdiasis Abu Musab sejk, a szervezet szóvivője azt mondta, hogy harcosai heves harcok árán elfoglalták a bázist, a katonák pedig elmenekültek onnan. A szomáliai hadsereg egyik tisztségviselője azonban azt mondta, hogy a harcok még nem értek véget. A környékbeli lakosok is arról számoltak be, hogy szórványos fegyverropogást lehet hallani onnan.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és öngyilkos merényleteket követ el az országokban állomásozó idegen katonák, vagyis az afrikai uniós támaszpontok, konvojok ellen.