Inforádió

Meghallgatom Élő adás

WHO: Libéria ebolamentes!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön hivatalosan is ebolamentesnek nyilvánította Libériát, és ezzel valószínűleg véget ért az ebolajárvány Nyugat-Afrikában.

A nemzetközi szervezet megerősítette, hogy "a fertőzés továbbterjedésének minden ismert útját" eltorlaszolták. Ennek ellenére a WHO számára "nem fejeződött be a munka", és előfordulhat, hogy egy-egy helyen újra felüti fejét az ebola, ahogy az Libériában is történt korábban. Libériát már májusban és szeptemberben is ebolamentesnek nyilvánították, de mindkét alkalommal újra fellángolt a vírus.

"Továbbra is készenlétben állunk" - hangsúlyozta egy sajtótájékoztatón Peter Graaf, a WHO ebolaellenes részlegének vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy teljesen megszabadultunk a járványtól, az ebolavírus ugyanis akár 9 hónapig is életben maradhat a túlélők szervezetében, akik közösülés során továbbadhatják azt partnereiknek. Ezen kívül ismertek a mindössze negyven éve felfedezett vírus olyan alfajai is, amelyek állatról emberre terjedhetnek.

Egy országot akkor nyilvánítanak a betegségtől mentesnek, ha az utolsó páciens felgyógyulásától vagy halálától számított 42 napon belül nem észlelnek újabb fertőzést.

Sierra Leonét november 7-én, míg Guineát december 29-én nyilvánították ebolamentesnek.

A történelem legsúlyosabb ebolajárványa 2013 decemberében kezdődött Guineában. A vírus 28637 embert fertőzött meg, és közülük 11315-en vesztették életüket. Az áldozatok többsége guineai, libériai és sierra leonei volt, bár hét másik országban, köztük az Egyesült Államokban, Nigériában és Spanyolországban is regisztráltak megbetegedéseket.