eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla

Robbanások Jakartában - halottak

Ismeretlenek kézigránátokkal megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot csütörtökön az indonéz főváros központjában, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel. A rendőrök végül uralmuk alá vonták a helyzetet. Az incidensben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint 17 ember - hét civil, öt rendőr és öt merénylő - halt meg.

A támadók helyi idő szerint délelőtt mozgó motorkerékpárokról kézigránátokat dobtak a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrségi ellenőrzőpontra. Legalább hat robbanás volt. A helyszínre riasztott rendőrségi erősítéssel a támadók tűzharcba keveredtek, majd a fegyveresek elsáncolták magukat a bevásárlóközpont mozitermében. Később történt még legalább egy robbanás, és lövések hallatszottak. Mint kiderült a rendőrök a moziban végeztek több támadóval - akik közül legalább kettő öngyilkos merényletre készült -, majd letartóztattak további négy embert, akinek feltehetőleg köze volt a támadáshoz.

Az AP hírügynökség szerint a támadás nem érte teljesen váratlanul az indonéz hatóságokat, a rendőrség ugyanis decemberben felhívta a figyelmet terrorista támadás veszélyére. Ennek hatására a hatóságok egy 150 ezer főnyi biztonsági erővel kezdték el védeni szerte az országban a templomokat, a repülőtereket és más nagy forgalmú helyeket, valamint megelőző intézkedésként számos letartóztatást hajtottak végre.

A csütörtöki támadás kitervelőjeként, illetve elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet nem jelentkezett. Az indonéz hírszerzés vezetője szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött.

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.

Joko Widodo indonéz államfő a merénylet miatt megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×