Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jakartai merénylet - Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet magára vállalta a csütörtöki jakartai terrortámadást.

Korábban az indonéz hatóságok és a szélsőséges iszlamista terrorcsoporthoz közel álló Aamaak hírügynökség is az IÁ-t tette felelőssé a két civil és öt merénylő halálával végződő csütörtöki robbantásokért és fegyveres támadásért.

Néhány órával később a szervezet az interneten közzétett nyilatkozatában magára vállalta a terrorcselekmények elkövetését, és közölte, hogy az IÁ ellen harcoló "keresztes szövetség" gyűlésére mértek csapást "az indonéziai kalifátus katonái". A közlemény - a hivatalos és szemtanúi beszámolóknak ellentmondva - azt állítja, hogy a támadásokat négy fegyveres követte el, akik tizenöt emberrel végeztek.

Ez az első eset, hogy az Irakban, Szíriában és Líbiában jelentős területeket uraló Iszlám Állam a világ legnépesebb muszlim közösségével bíró Indonéziában követett el merényletet. A hatóságok feltételezése szerint az akciót egy Szíriában harcoló indonéz dzsihadista tervelte ki.

A támadás során először egy merénylő felrobbantotta magát a jakartai Sarinah bevásárlóközpontban található Starbucks kávézónál, majd két másik merénylő a kávézó előtt elkezdett emberekre lövöldözni az utcán, mígnem a hatóságok agyonlőtték őket. Néhány perccel később két másik támadó motorkerékpáron a bevásárlóközpont előtti rendőrségi ellenőrzőpontnak hajtott, és felrobbantotta magát. A rendőrség ezután átvizsgálta a bevásárlóközpontot és egy másik épületet, és talált hat házi készítésű pokolgépet, amelyeket hatástalanított.

A támadásban egy kanadai és egy indonéz állampolgár meghalt, és húszan - köztük egy algériai, egy osztrák, egy német és egy holland állampolgár - megsebesültek.

Az indonéz média helyi idő szerint este arról számolt be, hogy újabb robbanás hallatszott a városközpontban, de a rendőrség később közölte, hogy csupán egy teherautó gumija kapott durrdefektet, ennek hangjától ijedtek meg a környékbeliek.